Hoefzweer Paula da Silva
Hoefzweer Paula da Silva

Hoefabces: voorkomen en behandelen

Nieuws

De hoeven van je paard zijn uiterst belangrijk. Daarom moet je zorgen dat de hoeven gezond blijven. Een veel voorkomend probleem bij hoeven is een abces. Hoefsmid Jacob Butler geeft op Equimed tips om de kans op een abces te verkleinen en vertelt wat je moet doen als je paard er toch eentje heeft.


Een hoefabces is een soort zakje dat gevuld is met pus. Vaak zorgt het ervoor dat het paard kreupel gaat lopen. Een abces kan zeer pijnlijk zijn voor het paard als er veel druk op staat. Als het abces niet juist of op tijd wordt behandeld, kan het open springen en een infectie veroorzaken.

Een abces kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Een van die oorzaken is een scherp voorwerp, zoals een steen of een spijker. Ook een scheur in de hoefwand of hoefbevangenheid kunnen zorgen voor een abces, maar iets anders kan ook de oorzaak zijn.

Als je paard een abces heeft kan het zijn dat zijn hoef warm is of dat hij een gezwollen kroonrand heeft. Het paard kan ook kreupel gaan lopen.

Voorkomen


Zelfs de best verzorgde hoeven kunnen een abces krijgen. Wat heel frustrerend kan zijn. Het kan dan zo zijn dat het abces wordt veroorzaakt door iets dat aangeboren is. Bijvoorbeeld een bepaalde bacterie in het bloed of zwakke hoeven.

Toch zijn er dingen die je als ruiter kan doen om de kans op een abces te verkleinen. Eén van die dingen is de hoeven van je paard regelmatig uitkrabben. Als je dan toch de hoeven optilt, controleer dan ook of je niks geks ziet aan de hoeven. Als dat wel zo is, neem dan contact op met je hoefsmid of dierenarts.

Voor je hoefsmid is ook een taak weggelegd bij het voorkomen van een abces. Zorg allereerst dat je hoefsmid regelmatig langs komt. Hij houdt de hoeven van je paard in goede conditie en als hij er dan toch is, kan hij ook meteen kijken of hij ook niks abnormaals ziet aan de hoef.

Stalmanagement is ook een punt van aandacht. Door te zorgen dat je stal schoon is, zorg je er mede voor dat je paard minder kans heeft op een abces. Laat bijvoorbeeld geen hoevenkrabber slingeren. Je paard zou er zomaar op kunnen gaan staan.

Behandeling


Heeft je paard toch een hoefabces? Dan is het belangrijk dat je het goed behandelt wordt. Raadpleeg altijd je dierenarts en / of hoefsmid om te kijken wat voor jouw paard de beste behandelmethode is.

Een van de dingen die je kunt doen, is de hoef van je paard weken in een zoutoplossing. Vul een rubberen bak met lauwwarm water (je moet je hand er nog in kunnen doen) totdat je paard tot aan de bovenkant van zijn hoef onder water staat.
Als je paard de neiging heeft zijn ‘gewonde’ voet op te tillen, kun je eventueel de andere voet van je paard optillen. Daardoor zet hij het gewicht op de ‘gewonde’ hoef en zal hij die niet zo snel uit het water halen.

Dit zorgt ervoor dat het abces langzaam aan verdwijnt. Het kan zijn dat het abces na één keer niet direct weg is. Misschien moet je een paar dagen achter elkaar elke dag even weken. Het ene abces gaat sneller weg dan het andere, maar meestal moet het na een paar dagen wel zo goed als opgelost zijn.

Soms is een abces behoorlijk hardnekkig en is er hulp van de dierenarts nodig. Hij kan een gat in de hoefzool maken. Voorkom het maken van te diepe gaten, want dan kan het zomaar zijn dat je een groter probleem veroorzaakt dan dat het abces was.

Wat je ook kan doen is een soort kussentje maken en dat onder de hoef vastmaken. Zo bescherm je de geïnfecteerde plek, maar het maakt het ook moeilijker om het infectie in de gaten te houden en te verzorgen. In plaats van een kussentje kun je ook een stukje metaal gebruiken, dat aan de zijkanten van het hoefijzer vastgemaakt wordt. Dit kan handig zijn als je veel over onregelmatige oppervlaktes rijdt, maar het maakt het controleren en verzorgen van de wond nog lastiger.

Een plaat onder het hoefijzer bevestigen is ook een optie. Zo’n plaat wordt met schroeven vastgemaakt aan de onderkant van het ijzer. Het zorgt ervoor dat er geen vuil in de wond komt en dat die tot rust kan komen. De plaat kan gemakkelijk losgeschroefd worden om het abces te behandelen.

Bron: Equimed