090729600_ABFweb
090729600_ABFweb

Help, mijn paard... loopt scheef

Nieuws

Rechtrichten is een belangrijk begrip in de rijkunst. Daar is iedere ruiter - als het goed is - iedere dag mee bezig. Maar dat valt niet mee, want zowel jij als je paard zijn van nature scheef. Bit-redacteur, instructeur en jurylid Tessa van Daalen legt uit hoe je die scheefheid aanpakt.




Net als jij heeft een paard ook een voorkeur van de linker- of rechterkant. Deze natuurlijke scheefheid zie je terug tijdens het rijden. Je kunt het ook goed voelen, doordat een paard aan één kant meer druk op de teugel neemt dan aan de andere kant. Veel paarden zijn sterk op rechts. Ze buigen hun hoofd makkelijker naar links. Als je verderop in het lichaam kijkt, zie je dat het linkerachterbeen net naast het lichaam wordt geplaatst, terwijl het rechterachterbeen meer onder zijn lijf wordt neergezet. Het linkerachterbeen draagt minder gewicht en is daardoor iets beweeglijker. Het rechterachterbeen is het sterkere been. Bij sommige paarden is dit precies andersom.

Voorhand voor


Het heeft geen enkele zin om met jouw been de achterhand van het paard opzij te duwen tot hij recht loopt. Rechtrichten doe je door de voorhand vóór de achterhand te plaatsen. Bij een paard dat bijvoorbeeld sterk is op rechts kun je proberen om op beide teugels evenveel druk te krijgen. Je neemt de slappe kant iets aan en probeert de zware kant wat te ontspannen. Doe beide teugels iets naar links, zodat je de schouders van je paard een beetje in die richting verplaatst. Je hand mag niet aan de verkeerde kant van de manenkam terecht komen. Trek ook niet aan de linkerteugel, want dan buigt alleen de hals naar binnen en wordt de schouder juist nog verder naar rechts gezet.

Als je verder niets doet zal het paard na een paar passen terugvallen in zijn oude scheefheid. Je moet hem dus bewust gaan trainen, zodat zijn beweeglijke, slappere been sterker wordt en zijn stugge kant soepeler. De eerste stap is altijd om goed voorwaarts te rijden, daardoor maak je je paard rechter. Let verder ook goed op je eigen houding. Een scheef paard zet jou ook scheef, maar het is vaak heel bedrieglijk en het voelt of je recht zit. Rijd daarom op een spiegel af of laat iemand je houding controleren.

[row]

[eight]

Links én rechts


In de term ‘rechtrichten’ zit iets stijfs. Maar het gaat er juist om dat je je paard naar beide kanten even soepel maakt. Dat doe je niet door de hals meer in te buigen. Die kan namelijk alle kanten op, zonder dat het lichaam meedoet. Het gaat om meer buiging in het gehele lichaam. Daarbij is de plaatsing van de schouders belangrijk en dat doe je tussen twee teugels. Denk bij een scheef paard eens aan een opgerold vel papier dat je weer glad wilt maken. Dat doe je door het op te rollen naar de andere kant. Wil je paard zelf makkelijk naar links inbuigen? Sta dat dan niet toe, maar buig hem juist wat meer naar rechts. Schouderbinnenwaarts op de rechterhand is daarvoor bijvoorbeeld een geweldige oefening.

Maar rechtrichten vergt meer soepelheid op beide kanten, dus rijd niet alleen schouderbinnenwaarts op rechts. Oefen de buiging op beide handen, bijvoorbeeld door slangenvoltes, eventueel met voltes in de lussen. Of rijd vanaf de A-C lijn afwisselend voltes tien meter naar links en naar rechts. Een stijf, scheef paard zal daar misschien best wat tegen protesteren, het is lastig voor hem. Maar door gestaag door te oefenen en goed op je houding (rechtop blijven!) te letten, wordt dit na enige tijd echt beter.

[/eight]

[four]

[panel]

Tessa van Daalen is redacteur van Bit en schreef verschillende paardenboeken. Daarnaast is ze actief als dressuuramazone, instructeur en jurylid. Ze heeft veel ervaring in het oplossen van rijkunstige problemen. Door haar werk mag ze regelmatig bij bekende ruiters en trainers meekijken. Ook dat levert veel inspiratie op voor het omgaan met rijproblemen.


[/panel]

[/four]
[/row]

Aandachtspunten:


• Ga na wat de stugge en de soepele kant is
• Zet de schouders vóór de achterhand
• Rijd voorwaarts
• Rijd je paard licht gebogen naar de stugge kant
• Oefen veel voltes en schouderbinnenwaarts

Heb jij ook een rijkunstig probleem? Mail het ons via Bit@eisma.nl