Ophouding
Ophouding

Help... Zit ik scheef of loopt mijn paard scheef?

Nieuws

Je rijdt over de A-C lijn en je paard loopt met zijn achterhand naast de lijn. Iemand die achter je staat ziet dat je schouders niet op één lijn staan en dat je inknikt in je taille. Gaan jullie scheef omdat je paard scheef is of omdat jij scheef zit? Een verhaal van de kip en het ei. Bit-redacteur, instructeur en jurylid Tessa van Daalen helpt je op weg.




Ieder paard is van nature enigszins scheef. Ieder mens ook. Je went aan het gevoel van een paard waar je altijd op rijdt. Al heel snel voelt scheef normaal en heb je het gevoel dat je recht zit. Als je je paard links en rechts niet gelijk belast, gaat hij zich aanpassen aan dat gevoel. En zo werk je samen scheefheid in de hand. Het maakt eigenlijk niet uit wie er is begonnen. Uit zichzelf zal een paard het niet oplossen, dat moet jij doen. En daarvoor is het nodig dat je met je houding en zit aan de slag gaat. De meeste ruiters die scheef zitten knikken in in hun taille. Als dat aan de rechterkant is, gaat je rechterbeen omhoog en je rechter schouder naar beneden. Aan de linkerkant zak je naar beneden. Als je je handen plat onder je zitvlak op het zadel legt, voel je dat je zitbeenknobbel links meer druk geef. Dat voelt je paard ook. Daardoor en doordat je been aan de linkerkant in dat geval makkelijker lang blijft, buigt je paard meestal soepeler naar links. Rechtsom is dan een ander verhaal. Die buiging druk jij er onbewust steeds uit. Je been wil rechts omhoog en naar achteren, waardoor je de achterhand wegduwt. Knik je in naar de andere kant, lees dan ‘links’ waar ‘rechts’ staat en andersom.
‘Als je eraan bent gewend heb je het gevoel dat je al recht zit’

Flexchair


Het helpt niet als je instructeur roept dat je recht moet zitten. Als je eraan bent gewend heb je immers het gevoel dat je al recht zit. Als de moeite wordt genomen om je in de juiste positie te zetten, dan voelt dat juist heel raar en scheef. En dan houd je dat meestal niet lang vol, voor je weer in je vertrouwde, scheve houding terugvalt. Als je hiermee serieus aan de slag wilt –en dat wil je, want anders krijg je je paard niet rechtgericht- dan loont het om je zadel goed te laten controleren. Ook dat past zich aan aan paard en ruiter, dus het kan platter worden aan één kant. Wat ook nuttig is, is een aantal sessies bij een deskundige fysiotherapeut met een flexchair. Het valt namelijk niet mee om op een bewegend paard te ontdekken wat de bron van de scheefheid is. En juist als je je daarvan bewust wordt, kun je er iets aan doen. Soms heeft het te maken met je rompstabiliteit. Maar het kan bijvoorbeeld ook een stijvere heup aan één kant zijn. Gerichte oefeningen, waarmee je ook op je paard aan de slag kunt, kunnen opzienbarende positieve verschillen in je rijden veroorzaken.
‘Alleen werken aan de soepelheid van je paard heeft niet zoveel zin als je jezelf niet ook onder handen neemt’

Volharding


Als je een spiegel in de rijbaan hebt, rijd daar dan een paar keer per training recht op af en kijk goed of je schouders, heupen, knieën en enkels op één lijn zitten. Trek geen wijde kleding aan, want dan zie je niks. Vraag je instructeur of iemand anders die mee is eens recht achter je te staan en aan te geven wanneer je echt recht zit. Doe dit in alle drie de gangen. Laat ze dan meekijken als je een volte maakt. Hang je naar binnen of naar buiten? Denk bewust na wat er anders voelt als je recht zit en prent dat in je hoofd. Een verandering in je houding vergt volharding en veel herhaling. Het is lastig om iets dat je hebt aangewend af te leren, maar het kán wel. Je moet er echter zeer consequent voor zijn. Maar dat is een eigenschap die je in het paardrijden sowieso nodig hebt. Je kunt het rechtrichten van jezelf niet helemaal los zien van het rechtrichten van je paard. Blijft hij scheef, dan is de kans groot dat jij ook weer wegzakt naar één kant. Maar alleen werken aan de soepelheid van je paard heeft niet zoveel zin als je jezelf niet ook onder handen neemt.

In Bit 235, die nu in de winkels ligt, lees je meer over het gebruik van de Flexchair.