Volte
Volte

Help, mijn voltes zijn niet rond

Nieuws

Een volte rijden leer je al als manegeruiter. Toch is het maken van een echt mooie ronde volte minder simpel dan je misschien denkt. Pas als je je paard rijkunstig goed voor elkaar hebt en jij in balans kunt zitten, wordt het gemakkelijk. Bit-redacteur, instructeur en jurylid Tessa van Daalen helpt je op weg.



‘Door te kijken waar je heen gaat, ga je min of meer vanzelf in de juiste houding zitten’


Klassiek


Denk er eens bewust over na wat je precies doet als je een volte rijdt. Hoe geef je je paard aan dat hij van de hoefslag af moet? En wat doe je met je benen en handen terwijl je de volte draait? Er zijn verschillende stromingen in de dressuur. In de klassieke leer wordt bij het rijden van een volte aangegeven dat je je binnenbeen ter hoogte van de singel houdt. Daar buigt je paard omheen. Je buitenbeen gaat iets naar achteren, om uitzwaaien van de achterhand te voorkomen. Met je buitenteugel begrens je de buitenschouder, zodat die mooi in lijn blijft en het paard evenredig van voor tot achter gebogen is. Je binnenteugel ontspant. Daarbij zit je iets zwaarder op je binnenzitbeenknobbel, met je binnenheup naar voren, want jouw heupen blijven gelijk aan die van het paard.

Modern


De moderne variant van de dressuur houdt het graag simpeler. Een korte aanwijzing met je binnenteugel geeft aan dat je van richting wilt veranderen. Zodra het paard reageert houd je weer gelijk licht contact op twee teugels. Dus niks geen constante begrenzing aan de buitenkant. Je buitenteugel is net zo soepel als die aan de binnenkant, zodat het paard nergens wordt belemmerd en zijn benen even ver naar voren zet. Het idee erachter is dat het paard op eigen benen moet lopen en dat hij afstompt als een hulp voortdurend wordt aangehouden, ook als hij goed reageert. In deze stroming doen je benen niks in een volte, tenzij er iets moet worden gecorrigeerd. En dat is dan ook een eenmalige hulp, die zo nodig wordt herhaald, maar niet wordt aangehouden. Zitten doe je in het midden, in evenwicht. Teveel naar binnen of naar buiten brengt een paard uit balans. In beide gevallen is het belangrijk dat je kijkt in de richting waar je heen wilt. Door dat te doen ga je min of meer vanzelf in de juiste houding zitten.
‘Als je een volte rijdt, moet je paard met zijn achterhoeven in het spoor van de voorhoeven treden’

Addertjes onder het gras


Welke stijl je ook hanteert, er zitten de nodige addertjes onder het gras. Als je een volte rijdt, moet een paard met zijn achterhoeven in het spoor van de voorhoeven treden. Ieder paard loopt van nature enigszins scheef. Heb je dat nog niet voldoende rechtgericht, dan ‘spoort’ een paard op een volte niet. En dan is het dus nodig om met je buitenteugel te corrigeren als de buitenschouder te ver naar buiten komt of met je buitenbeen als de achterhand uitzwaait. Scheefheid kan ook tot gevolg hebben dat een paard op een volte naar binnen of naar buiten hangt. Wees je bewust van de route die je wilt afleggen. Kom je meer naar binnen of naar buiten uit dan je in je hoofd had? Dat zégt iets, je laat je paard dus de balans bepalen. Maar die kiest de makkelijkste weg. In dat geval is er rijkunstig werk aan de winkel! Ga ermee aan de slag.

Op een volte moet een paard zijn binnenachterbeen verder naar voren plaatsen, dat vraagt de figuur. Maar dat is meer werk. Het been wordt meer gebogen en doordat het verder onder het lichaam wordt gezet draagt het meer. Sommige paarden proberen daar onderuit te komen door langzamer of juist harder te gaan, voorover te komen of een combinatie van dit alles. Hoe kleiner de volte, hoe meer deze neiging zal bestaan. Het is dus belangrijk dat je jezelf niet voorover laat zetten en bewust naar boven toe de volte doorrijdt, waarbij je het tempo gelijk houdt. Tot slot heeft niet iedereen hogere wiskunde gestudeerd. Hoe groot een volte precies moet worden is vanuit het zadel niet altijd makkelijk te bepalen. Zet daarom eens pionnen neer of maak een vierkant van balken waar je precies binnen moet blijven. Je oefent je gevoel voor afmetingen en het is nog leuk ook ter afwisseling.