water
water

Paarden kunnen slechter tegen hitte dan mensen

Nieuws

Het is een warme, benauwde dag. Een paard en een ruiter zijn beide aan het trainen op normaal niveau. Wie raakt sneller oververhit? Het zal je misschien verbazen, maar het paard krijgt het veel sneller heet en is vatbaarder voor de negatieve effecten van hittestress, schrijft Horsetalk.


“In slechts 17 minuten tijd aan gemiddelde training tijdens heet, vochtig weer kan de temperatuur van een paard al naar gevaarlijke hoogte stijgen”, legt Professor Michael Lindinger, van de Universiteit van Guelph uit. “Dat is drie tot tien keer sneller dan bij mensen. Paarden voelen de hitte erger dan wij doen.”

Gevolgen van hittestress


En de effecten zijn serieus. Als de lichaamstemperatuur van een paard omhoog gaat van de normale temperatuur (37 graden Celsius) naar 38 tot 41 graden Celsius, dan stijgt de temperatuur in de spieren tot wel 43 graden, wat ervoor zorgt dat de eiwitten in de spieren beginnen te denaturen (koken). Paarden die lijden aan hittestress kunnen hypotensie, koliek en nierfalen krijgen.

Lindinger, een faculteitslid van de afdeling Menselijke Gezondheid en Voedingswetenschappen, raakte geïnteresseerd in de effecten van warmte bij paarden toen hij onderzoek deed daar de reacties van paarden op de hitte en vochtigheid tijdens de Olympische Zomerspelen van Atlanta. Hij presenteerde recent een workshop.

Oorzaak


Paarden zijn om verschillende redenen meer vatbaar voor hitte, legt Lindinger uit. Ten eerste zijn ze groter en hebben ze een groter percentage aan actieve spieren tijdens het trainen. Als de spieren worden gebruikt, produceren ze heel veel hitte. Paarden rekenen voor een belangrijk deel op zweten om af te koelen. Ze kunnen 15 tot 20 liter per uur zweten in koele, droge omstandigheden en tot wel 30 liter per uur in een warm en vochtig klimaat. Maar slechts 25 tot 30 procent van het zweet is effectief bij het verkoelen van het paard door verdamping. “Omdat er zoveel meer zweet wordt geproduceerd dan verdampt, druppelt de rest gewoon van het lichaam van het paard”, vertelt Lingdinger. “Ter vergelijking: bij mensen wordt tot 50 procent van het zweet verdampt tijdens het sporten en dat helpt ons te koelen.”

Zout


Het zout in paardenzweet is ook vier keer zo geconcentreerd als in mensenzweet. Lindinger wijst op een foto van een plek waar endurancepaarden stonden terwijl hun bezwete lichamen werden gekoeld en geschraapt. Toen het zweet van de grond was verdampt, was de grond wit vanwege al het zout in het zweet. “Deze zouten moeten worden aangevuld”, legt hij uit. “Een uitgedroogd paard water geven zal hem niet bevochtigen. Als een paard gewoon water drinkt, verdunt het zijn lichaamsstoffen en het lichaam reageert daarop door zich nog meer te ontdoen van water en elektrolyten.”

Hijgen


Een paard hijgt ook om warmte af te voeren, maar volgens Lindinger heeft dit alleen effect als de lucht ten minste vijf graden koeler is dan de lichaamstemperatuur van het paard. Hij zegt dat je je paard moet beschermen tegen de nare effecten van zomerhitte door hem te leren een oplossing met elektrolyten te drinken, om zweetverlies te compenseren. “Start met een kleine hoeveelheid in het water, om het paard te laten wennen aan de smaak. Verhoog het elke dag tot je na een aantal weken de aanbevolen hoeveelheid hebt bereikt.”

Wennen


Als je aan het trainen bent voor een wedstrijd, adviseert Lindinger om je paard rustig te laten wennen aan de hitte. “Veel ruiters trainen hun paard in de ochtend of avond, als het koel is, maar gaan vervolgens op wedstrijd op het heetste moment van de dag. Je moet ervoor zorgen dat je paard het gewend is om gereden te worden in de hitte zodat hij zich aan kan passen.”

Geen deken, maar afspuiten


Als je paard het heet heeft en zweet moet je nooit een deken of ‘cooler’ gebruiken, zegt Lindinger. De beste manier om een paard snel af te laten koelen is het af te spuiten en het overige water eraf te schrapen. Schrapen is belangrijk: als je dat niet doet blijft het hangen in de vacht van je paard en wordt het weer snel warm.

Bron: Horsetalk