touwhalster klaar
touwhalster klaar

DIY: Knoop een touwhalster

Nieuws

Het past zo in je tas, kost bijna niets en je hebt het zó gemaakt: een touwhalster! Al die knopen lijken op het eerste gezicht misschien erg ingewikkeld, maar met deze instructies en een beetje handigheid knoop je zo een eigen halster in elkaar.


Wat heb je nodig?

- Ongeveer 7 meter stevig maar soepel nylon koord van 6-8 mm dik (te koop bij de kampeerwinkel, doe-het-zelfzaak of Action). Zorg dat het touw niet te dun is! - Tape of elastiekjes - Meetlint - Aansteker of (acryl)lak

Wat moet je doen?

1. Meet de belangrijkste delen van het hoofd van je paard op: het stuk waar de ‘neusriem’ komt (van knoop tot knoop), het stuk onder de kaak en het stuk dat over de kaak komt. Het hoeft niet exact te kloppen, maar het is handig om een uitgangspunt te hebben voor je eerste knopen.

2. Leg twee knopen in het midden van het touw. De afstand tussen de knopen is de breedte van de neus die je bij stap 1 gemeten hebt. Dit stuk komt over de neus van je paard te liggen.

3. Knoop de twee stukken touw samen tot een grote lus. Een fiadorknoop is hiervoor het mooist: klik hier om te zien hoe je deze sierknoop maakt. Te moeilijk? Een simpele lus werkt ook!

4. Leg een knoop in de twee touwuiteinden, op ongeveer 20cm afstand van de lus (afhankelijk van hoe groot je halster moet worden).

5. De twee stukken touw zijn niet even lang. Neem het langste stuk en maak een stevige lus. Zorg dat het uiteinde van het touw in de richting van het neusdeel wijst.

6. Trek de linkerknoop van het neusstuk voorzichtig iets los. Steek het touw erdoor en volg de knoop zodat het touw uit komt bij de rechterknoop van het neusstuk. Steek het touw ook door deze knoop. Trek beide knopen stevig aan.

7. Knoop beide touwen samen op ongeveer dezelfde hoogte als de lus aan de linkerkant van het hoofd. Je kunt nu het halster sluiten door deze twee uiteinden door de lus te halen en er omheen te knopen.

8. Pas het halster op je paard en verstel waar nodig de knopen. De knopen van de neusband moeten ongeveer 2 vingers onder de jukbeenderen liggen. Past alles goed? Dan kun je de uiteinden bij de sluiting bijknippen zodat ze even lang zijn. Smelt de uiteinden voorzichtig dicht met een aansteker of doop ze in een beetje doorzichtige lak of vernis. Zo voorkom je dat ze gaan rafelen. Met tape of gekleurde elastiekjes kun je de uiteinden aan elkaar binden zodat je ze makkelijker kunt dichtknopen. Klaar!

Meer weten over touwhalsters?

In dit filmpje vertellen Joyce en Jaydee de Vos van Horse Charms waar een touwhalster voor wordt gebruikt en hoe hij op de juiste manier wordt gedragen. Ook leggen ze de knoop uit die je maakt om het halster vast te maken.

Versiering

Maak je halster extra mooi met een hippe verenclip! Klik hier om te zien hoe Joyce en Jaydee je stap voor stap uitleggen hoe je een verenclip voor aan je halster maakt.

Let op!

Een touwhalster is dunner en daarom scherper dan een gewoon stalhalster. Zet je paard er nooit zomaar mee vast, want als hij gaat hangen of trekken kan het halster in het vlees snijden! Gebruik het halster dus alleen als je er zelf bij bent.
touwhalster meten
touwhalster fiadorknoop
touwhalster stap 1
touwhalster fiadorknoop
Touwhalster stap 4
touwhalster stap 5
touwhalster stap 6
touwhalster stap 7
touwhalsterklaar