Inzetje reserve (Medium)
Inzetje reserve (Medium)

Ergonomisch halster van NeXaver

Nieuws

Je doet er alles aan om het je paard zo comfortabel mogelijk te maken. Je zorgt voor goede voeding, een perfect passend zadel, een ergonomisch hoofdstel en een geschikt bit of misschien wel helemaal geen bit. Je hebt overal aan gedacht. Of toch niet? Want hoe zit het eigenlijk met het halster?
Halsters zijn in allerlei kleuren, printjes en maten verkrijgbaar en waarschijnlijk heb je er wel meer dan één in de kast. De winkels hangen er vol mee maar qua vorm en inwerking op je paard zijn vrijwel alle halsters nog steeds hetzelfde. Dat is best gek, als je bedenkt dat de druk op de gevoelige eerste halswervel bij veel halsters groot is en dit kan leiden tot stress en blessures bij je paard. Dit is de reden dat Michaëla Wolf, de Duitse eigenaresse van een bedrijf gespecialiseerd in lederwaren, een alternatief heeft bedacht: de NeXaver. Pascal Sergeys brengt dit speciale halster, dat begin dit jaar de Horses Product van het Jaar-verkiezing won, nu in Nederland en België op de markt met zijn bedrijf EquiBene. Hij vertelt: “Michaëla is naast haar werk zelf ook actief in de paardensport. Het viel haar op dat er steeds meer ergonomisch gevormde hoofdstellen op de markt komen, maar halsters nog altijd hetzelfde zijn. Terwijl veel paarden vaker een halster om hebben dan een hoofdstel. Bovendien zet je je paard met een halster vaak vast, met een hoofdstel gebeurt dit niet.” Genoeg redenen voor Michaëla om aan de slag te gaan met een gezonder alternatief. Samen met de dierenkliniek van Keulen en Leichlingen ontwikkelde ze de NeXaver.

DrukverdelingHet NeXaver halster bestaat uit twee halsdelen waarmee de druk op de wervelkolom beter verdeeld wordt dan bij reguliere halsters. “Daardoor blijven niet alleen de wervels, maar ook de spieraanhechtingen, zenuwkanalen en slijmbeurzen gespaard en wordt de kans op blokkades en ontstekingen geminimaliseerd”, legt Pascal uit. “Als je paard gaat hangen in dit halster komt de druk eerst op de achterste band, daarna voelt het paard de druk op de voorste band pas. Daardoor raakt je paard veel minder in paniek en geeft hij sneller na.”

Blessures

Volgens fysiotherapeut en chiropractor Solange Schrijer is het een goede zaak dat nu ook bij het ontwerp van een halster is nagedacht over de juiste drukverdeling om nare blessures en onnodige stress te voorkomen. Ze legt uit: “Er is een risico op bewegingsafwijkingen bij een paard dat in een (normaal) halster gaat hangen. De overgang hoofd-eerste halswervel heeft namelijk relatief veel bewegingsvrijheid en is daarmee gevoelig voor rek ofwel een versnellingstrauma, zoals een whiplashachtige beweging. Bovendien is die plek achter de oren van je paard het punt waar een belangrijke aanhechtingen van spieren en de nekband samenkomen. Verder vind je er, naast de gevoelige benige delen van het achterhoofd en de halswervels, ook slijmbeurzen, die geïrriteerd kunnen raken door druk en zo vervelende zwelling en pijn veroorzaken. Bij paarden die vaker hangen zie ik inderdaad regelmatig bewegingsafwijkingen en pijn in dat deel van de hals, met soms mild neuropathologische verschijnselen als gevolg.”

Van jongs af aan

Een ogenschijnlijk simpel product dat je dagelijks gebruikt, kan dus zeker verschil maken in het welzijn van je paard. Pascal vertelt dat je hier het best al op jonge leeftijd mee kunt beginnen. “Als een veulen voor het eerst een halster om krijgt, gaat dat vaak gepaard met verzet. Het veulen weet niet goed hoe hij moet omgaan met de druk die hij voelt en kan in paniek raken. Op dat moment kunnen de eerste problemen ontstaan, die je kunt voorkomen door het juiste halster te kiezen.”

Bestellen?

Het anatomisch gevormde halster van NeXaver is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en materialen waaronder leder, nylon en zelfs kurk. Hoewel de halsters nog vrij nieuw zijn, is het Duitse bedrijf achter de NeXaver al bezig met nieuwe producten. Pascal vertelt: “De bestaande modellen worden gefinetuned, zodat ze steeds weer verbeterd worden. Dat gaat proefondervindelijk, op basis van ervaringen van gebruikers. Ondertussen zijn ook de eerste hoofdstellen en kaptomen verkrijgbaar. Deze beschikken ook over twee banden, waardoor de drukverdeling een stuk beter is dan de anatomisch gevormde modellen die nu al op de markt zijn.” Je shopt de halsters, hoofdstellen en accessoires van NeXaver online op EquiBeNe.com of bij de betere ruitersportzaak bij jou in de buurt.

Ontdek NeXaver ook op de volgende events:
  • Spoga 1-3 september Keulen

  • Horse Event 13-15 september Vijfhuizen

  • World Championship Young Horses 18 – 22 september Zangersheide, Lanaken

  • Jumping Mechelen 26-30 december

WinnenIn Bit 266 mochten we 5 halsters van NeXaver weggeven! De prijswinnaars zijn inmiddels bekend en hebben persoonlijk bericht ontvangen. Van harte gefeliciteerd! De winnaars zijn:    • Chantal Hazebroek

  • Charlotte Schlebaum

  • Michelle van der Weijden

  • Carlene Suijkerbuijk

  • Sari Schuit