feestvlecht
feestvlecht

DIY: De korsetvlecht

Nieuws

De kerstdagen staan voor de deur. En dat is goed nieuws voor creatieve paardenliefhebbers. Ymke Poppe, winnares van het NK Vlechten 2015, laat je zien hoe je stap voor stap een korsetvlecht in de staart van je paard maakt.  Een van haar favoriete paarden om op te oefenen is de vijfjarige Tinkermerrie Rifna. Die heeft lekker lange manen en een weelderige staart. Met de feestdagen voor de deur geeft Ymke tips voor een feestelijke vlecht. Eentje met een chique effect volgens de vlechtdeskundige, namelijk de korsetvlecht.

[caption id=”attachment_52698” align=”alignright” width=”250”] Ymke Poppe, winnares NK Vlechten 2015[/caption]

Wist je dat we het Belgisch Kampioenschap Vlechten houden op  zaterdag 25 en zondag 26 februari 2017 op Flanders Horse Expo in Gent. Geef je snel op, kijk hier voor meer info.

[row]
[seven]

Stap 1.


Begin met de linkerhelft van de staart. Verdeel vanaf de bovenkant drie plukjes, net als bij een normale vlecht.



Stap 2.


Haal de linkerpluk onderdoor de middelste pluk. Dit heet onderhands vlechten, waardoor de vlecht mooi bovenop de staartwortel komt te liggen.



Stap 3.


Vervolgens haal je de rechterpluk onder de nieuwe middenpluk door.




Stap 4.


 Ga weer verder met de linkerpluk en pak daar een nieuw plukje bij vanaf de zijkant (links) en herhaal vanaf stap 2.



Stap 5.


Telkens als je weer aan de linkerpluk toe bent, pak je er aan de linkerkant een nieuw plukje bij. Let op dat je steeds een even grote pluk pakt, zodat de vlecht niet dikker wordt.




 

[/seven]
[five]
[panel]

Benodigdheden:

  • Twee elastiekjes (en eventueel een paar reserve).

  • Een glad lint (kleur naar smaak) van circa een centimeter breed. Eventueel verkrijgbaar bij een hobbywinkel.

  • Een borstel of kam om de staart te ontklitten.

  • Eventueel antiklit-spray. Let op: gebruik niet te veel en alleen aan de onderkant van de staart, omdat de haren anders te glad worden voor het vlechten.
    [/panel]


[panel]

Tips van Ymke

  • Vlecht niet te strak, omdat het dan lastiger is om het lint erdoor te halen.

  • Uitstekende plukjes aan de binnenkant (dus richting het midden van de staart) worden verdoezeld als je het lint aanbrengt.

  • Een grote platte naald kan handig zijn bij het doorhalen van het lint.

  • Varieer, als je meer ervaren bent, met twee of meerdere kleuren lint.

  • Let op dat er geen ruwe of plakkerige kant aan het lint zit, dat maakt het lastiger doorhalen. Ook versiering met bijvoorbeeld lovertjes is niet handig.

  • Eventuele uitstekende plukjes kun je fixeren met wat haarlak.
    [/panel]


[/five]
[/row]

Stap 6.


Als je vindt dat de vlecht lang genoeg is, stop je met extra plukjes erbij te pakken en maak je de vlecht onderhands af, als een losse vlecht.




Stap 7.


Maak het uiteinde vast met een elastiekje. De kleur van het elastiek maakt niet uit.



Stap 8.


Begin met de rechterhelft van de staart. Doe hetzelfde vanaf stap 1 tot en met stap 7, alleen pak je er dan steeds aan de rechterkant een nieuw plukje bij. Of je links of rechts begint met onderdoor halen maakt niet uit. Stop met de vaste vlecht als je even ver bent als de linkervlecht en hetzelfde geldt voor de losse vlecht.




Stap 9.


Pak het lint erbij. Let erop dat het lint, door de helft gevouwen, langer is dan de totale vlecht. Haal vervolgens het lint van buiten naar binnen door de binnenste lus van de linkervlecht en doe hetzelfde aan de rechterkant. Trek het lint met de uiteinden gelijk.




Stap 10.


Steek van de linkerkant over naar de rechterkant en sla een lusje van de vlecht over. Steek het lint bij het derde binnenste lusje van buiten naar binnen (of andersom, voor een ander effect). Doe hetzelfde met het lint aan de rechterkant, maar dan in spiegelbeeld en herhaal, zodat het lint in het midden steeds kruist, net als bij een korset.




Stap 11.


Zodra je bij de losse vlecht komt, kun je het lint wat strakker trekken, zodat de vlechten bovenop de staartwortel wat meer naar het midden worden getrokken. Dit kan losser of strakker, net wat je mooi vindt.



Stap 12.


Ga verder met het lint kruislings door de losse vlecht te halen en trek dit zo aan, dat de losse vlechten tegen elkaar aan komen te liggen.



Stap 13.


Vlak boven de elastiekjes draai je het lint om het uiteinde van de vlechten heen en leg je een knoop erin. Maak af met een mooie strik en leg voor de stevigheid een dubbele knoop in de lussen. Knip vervolgens het overtollige lint (schuin) af.




Stap 14.


Haal de elastiekjes eruit. Als je die liever laat zitten, leg je de knoop over de elastiekjes heen, zodat je die niet meer ziet.



Stap 15.


Je kunt extra versiering aanbrengen tussen het lint of de vlechten voor een feestelijk effect.


Bit vlecht stap 3
Bit vlecht stap 5
Bit vlecht stap 6
Bit vlecht stap 8
Bit vlecht stap 9
Bit vlecht stap 10
Bit vlecht stap 11 en 12
Bit vlecht stap 13
stap 15
Bit vlecht BTS-7