Afbeelding

Verbeterde ruitersymmetrie door fitnesstraining gericht op romp

Training Opvallend Ruiterfitheid

Een fitnessprogramma gericht op het trainen van de rompspieren kan de symmetrie van de ruiter aanzienlijk verbeteren. Ook wordt de druk op de rug van het paard hierdoor verminderd, blijkt uit recent Brits onderzoek.

De fysieke invloed van de ruiter wordt meer en meer erkend als een belangrijke bijdrage aan rugpijn en kreupelheid bij paarden. Vooral ongelijke belasting kan schadelijk zijn voor paarden, stellen de onderzoekers.

Nooit geheel symmetrisch

Eerder onderzoek bewees dat ruiters vaak een voorkeur hebben voor een kant (lateraal van bekken en schouders) en daardoor nooit geheel symmetrisch in het zadel zitten. 

Deze bevindingen riepen de vraag op of oefeningen gericht op het versterken van de rompspieren van de ruiter verbetering kan aanbrengen op de ruitersymmetrie en rompstabiliteit.

Meer controle

Een fitnessprogramma gericht op het trainen van de rug- en buikspieren bleek tot meer controle over het lichaam bij de ruiters te leiden. Het fitnessprogramma duurde acht weken.

De zit van de ruiters werd onderzocht door hen zonder zadel te laten doorzitten in draf op de paardenrug. Iedere oefening duurde ongeveer 22 minuten duurden en werd driemaal per week uitgevoerd.

Verbetering

Na deelname aan het programma was bij alle ruiters was een significante verbetering in hun symmetrie meetbaar. Tevens werd de paslengte van de paarden verlengt met 8,4%. 

Ook was er een vermindering merkbaar in de maximale totale druk van de ruiter. De onderzoekers concluderen dat het gebruik van een fitnessprogramma gericht op de spieren in de romp een goede bijdrage is aan de ruitersymmetrie en daarmee het paardenwelzijn.

Bron: The International Society for Equitation Science / Horsetalk