Plog NK Dressuur Friese Paarden
Plog NK Dressuur Friese Paarden

Plog: NK Dressuur Friese Paarden

Nieuws

Ze blijven mooi om te zien, de Friese Paarden. Met hun mooie zwarte vacht en trotse bouw vormen ze echte plaatjes. Maar wist je dat deze zwarte parels hun eigen Nederlandse Kampioenschap hebben? Bit-redacteur Dorien van Dijk was er gisteren bij en maakte een plog.


De allerbeste Friese dressuurpaarden van Nederland kwamen afgelopen zaterdag 19 september in actie op het Nederlandse Kampioenschap in Kootwijk. Tussen de vele professionele stoeterijen en hun stalruiters, reden ook enkele ‘amateurs’ mee. Jolanda Schoonen-Staas en haar zevenjarige Amber was er één van. Zij hadden zich voor het eerst geklasseerd voor het NK en kwamen aan de start in het M1, maar voordat Jolanda in de stromende regen aan de start mocht verschijnen, had ze er al heel wat uurtjes intensieve voorbereiding op zitten!

 

“Om 04.00 uur ging mijn wekker en die van mijn man Raymond Schoonen, die vandaag mijn groom is. De avond daarvoor hadden we de auto al ingepakt en broodjes gesmeerd. Snel hijs ik een joggingbroek over mijn witte wedstrijdrijbroek. Op naar de pensionstal waar Amber nog niets vermoedend staat te slapen. Voor een lekker hapje wil ze altijd wel wakker worden. Leuk: stalgenootjes hebben een kaart met succeswensen achtergelaten.”


[hr]

 


“De meeste tijd kruipt in het vlechten. Voor het transport vlecht ik de staart ook in: Amber kan enorme bergen mest produceren en die wil ik straks niet bij het openen van de klep aan haar mooie, volle staart zien kleven… Even de kalkoengaten schoonmaken – dat scheelt straks op wedstrijd – en dan de trailer in. Het is al 06.15 uur en Kootwijk is al gauw één uur en drie kwartier rijden…”


[hr]


 


“Rond 08.00 uur draaien we het wedstrijdterrein op. Over één uur en 45 minuten maak ik mijn NK-debuut. Ik ben al blij dat ik mee mag doen. Bij het wedstrijdsecretariaat al even een blik geworpen op de stalplaat die alle deelnemers meekrijgen. Daar doe ik het al voor, zo mooi!”


[hr]


 


“Verdraaid, toch nog iets vergeten. Hoevenvet. Gelukkig mag ik wat van een aardige concurrente gebruiken. Het zonnetje is flets. Ik poets Amber tot ze van top tot teen glimt en kleed mezelf daarna snel om. Raymond houdt Amber ondertussen vast. We zijn helemaal op elkaar ingespeeld. Wat ben ik blij dat ik bij zulk soort gelegenheden op hem kan rekenen. Geen stress…”


[hr]


 


“Uit ervaring weet ik dat ik voldoende tijd moet nemen om Amber los te rijden. Omdat het toch niet zo warm is en ik waarschijnlijk – of het moet wel heel goed gaan – maar één proef hoef te rijden, wil ik drie kwartier losrijden in plaats van het gebruikelijke half uur. Het is al lekker druk op het losrijterrein, maar ik laat mij niet imponeren! En dan is het zover…”


[hr]


  


“Amber trok er echt aan en ik moest er flink aan rijden. Natuurlijk zag ze in de hoeken weer allemaal spoken, maar waarschijnlijk leek dat voor mij erger dan het eruit zag, al dacht de jury er kennelijk anders over: 176 en 173 punten. Geen winstpunten, dat kwam niet overeen met mijn gevoel. Maar ik ben tevreden, ons NK-debuut was wat mij betreft een groot succes en een mooie afsluiting van mijn M1-seizoen. Over een paar weken verder in het M2. Weer een nieuwe uitdaging!”

NK Dressuur Friese paarden sept 15 004
NK Dressuur Friese paarden sept 15 005
NK Dressuur Friese paarden sept 15 008
NK Dressuur Friese paarden sept 15 013
NK Dressuur Friese paarden sept 15 024
NK Dressuur Friese paarden sept 15 032
NK Dressuur Friese paarden sept 15 037
NK Dressuur Friese paarden sept 15 048
NK Dressuur Friese paarden sept 15 051
NK Dressuur Friese paarden sept 15 056
NK Dressuur Friese paarden sept 15 061
NK Dressuur Friese paarden sept 15 066