blij
blij

Sectorraad Paarden ontwikkelt welzijnslabel

Nieuws

Vorig jaar lanceerde Sectorraad Paarden (SRP) de paardenwelzijnscheck.nl, een website die ontwikkeld is om de kennis over paardenwelzijn bij alle paardenhouders in Nederland verder te vergroten. Momenteel wordt gewerkt aan een vernieuwde versie van de check en is de SRP tevens een tweede traject gestart, namelijk de ontwikkeling van een welzijnslabel.


De SRP wil de check uitbouwen tot een breed gedragen kwaliteitsinstrument met bijbehorend keurmerk of label, waarmee het welzijn in de paardensector wordt gemonitord en verbeterd. De paardenwelzijnscheck is de basis van het label/keurmerk waarbij aanvullend een geschoolde inspecteur bedrijven bezoekt.

De praktische invulling hiervan wordt momenteel bekeken. De SRP streeft ernaar om overlap met andere certificaten, zoals het veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport, zoveel mogelijk te voorkomen en het aantal bedrijfsbezoeken en de kosten voor ondernemers beperkt te houden. Het plan voorziet in de accreditatie door een onafhankelijk partij. Ook in dit traject zijn al diverse stappen genomen om te komen tot het beoogde einddoel.

Samen werken aan paardengezondheid


Bovendien is het project paardengezondheid, dat de SRP uitvoert in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken, in volle gang. De monitoring op West Nile Virus is in Nederland gestart in het najaar van 2014. De monitoring wordt uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in opdracht van de Sectorraad Paarden (SRP). Voor deze monitoring zijn in 2014 220 bloedmonsters ingestuurd vanuit 25 dierenartsenpraktijken. Deze monitoring leverde geen positieve monsters op. In mei 2015 is de monitoring weer opgestart in verband met het vectorseizoen. Het aantal dierenartsenpraktijken dat meewerkt aan het onderzoek blijft gelijk. Op dit moment zijn er ruim 200 monster ingestuurd bij de GD.

Voor de monitoring EIA zijn in 2014 300 bloedmonsters ingestuurd, afkomstig van twee slachterijen. Deze bloedmonsters worden, volgens afspraak met de betrokken partijen, opgeslagen en worden op zijn vroegst drie maanden na afname getest. Een gedeelte van de bloedmonsters is inmiddels getest en de uitslagen daarvan waren negatief. In 2015 is de monitoring EIA opnieuw opgestart. De eerste monsters zijn inmiddels getest en leverde geen positieve monsters op.

De helpdesk voor en door dierenartsen is sinds juli 2014 actief. De GD geeft in opdracht van de Sectorraad Paarden uitvoering aan de helpdesk in nauwe samenwerking met de Groep Geneeskunde Paard (GGP) en Universiteit Utrecht. Dierenartsen weten steeds beter hun weg te vinden naar de helpdesk paard. In het eerste half jaar van 2015 zijn er ruim 100 telefoontjes binnengekomen bij de helpdesk. In bijscholingen en bijeenkomsten van dierenartsen wordt veel aandacht besteed aan de helpdesk paard om steeds meer bekendheid hieraan te geven.

In juni 2015 heeft het tweede gezondheidsoverleg plaatsgevonden. De belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van paardengezondheid in Nederland maar ook internationaal zijn besproken door de aanwezigen. Tijdens dit overleg worden ook de resultaten van de monitoring West Nile Virus en Equine Infectieuze Aneamie besproken. Het volgende gezondheidsoverleg is gepland in november 2015.

De volgende reguliere vergadering van het bestuur van de SRP vindt plaats op 3 december 2015.

Bron: Sectorraad Paarden

Verwante artikelen:


Sectorraad Paarden presenteert Paardenwelzijnscheck

Keurmerk Paardenwelzijn: hoe is het welzijn van jouw paard?