praam
praam

Wat is het effect van de praam?

Nieuws

Voor het scheren van bijvoorbeeld oren of het geven van een injectie, wordt vaak een praam aangebracht. The Horse schrijft dat veel mensen erbij zweren, maar dat er tegenwoordig ook veel tegenstanders zijn die geloven dat het schadelijk is voor het paard. Maar wat is nu eigenlijk het effect en hoe reageert het paard erop?

Om beter te kunnen bepalen wat het effect is van een praam, vergeleek professor Ahmed Ali van de Universiteit van Michigan het gedrag en de hartslag van paarden met en zonder praam. Afgelopen augustus werden de resultaten gepresenteerd tijdens de ISES conferentie.
Het team schoor in het onderzoek de oren van acht Arabische paarden die daarvoor nog nooit waren geschoren en gepraamd. De paarden werden afwisselend met en zonder praam geschoren. Er werd twee keer geschoren: een keer met en een keer zonder praam. De onderzoekers keken naar het gedrag, de hartslag, het hartritme en de tijd die het kost om te scheren.
De paarden zonder praam hadden de hoogste hartslag en de laagste variatie in hartritme, de meeste verzettende gedragingen (zoals hard schudden met het hoofd) en het duurde het langst om deze paarden te scheren, vergeleken met de paarden met een praam.
De gepraamde paarden lieten minder vervelend gedrag zien en hun hartslag bleef ook lager, wat indiceerde dat ze minder stress ervoeren, de tweede keer met de praam zaten ze bijna op hun normale stressniveau, aldus de onderzoekers. “Je zou verwachten dat als de praam pijnlijk was, dat het paard zich de tweede keer zou verzetten”, vertellen ze. “Maar de hartslag en het aantal reacties daalde zelfs.”
Gebaseerd op vorige studies melden de onderzoekers dat een praam hetzelfde effect heeft als acupunctuur en dat hij pijn verlicht. “We geloven dat een praam - wanneer hij juist wordt gebruikt - kan worden gezien als een bruikbaar, humaan kalmeringsmiddel voor kort gebruik”, concludeerden ze. Ze benadrukken wel dat ze de praam niet willen aanraden en dat goede training het allerbelangrijkste is.
Bron: The Horse