140703051_ABFweb
140703051_ABFweb

Hartslagmeter voor je paard: Wat is het nut?

Nieuws

Kun jij vertellen wat de normale hartslag is van je paard in rust, stap, draf en galop? Als je dat weet, kun je namelijk wat zeggen over de toestand van je paard. Als de hartslag afwijkt, kan er namelijk van alles aan de hand zijn. Cees van Beckhoven  van  Heart for Horses en Hylofit werkt al 20 jaar met de hartslagmeter en maakt zich er sterk voor dat andere paardenbezitters dat ook doen. “Een hartslagmeter is een enorm waardevol hulpmiddel in het kader van het welzijn van het paard.”


Voorbeeld: Een paard heeft gemiddeld een rusthartslag tussen de 26 en 40 slagen per minuut. Nou kan het zijn dat die gemiddelde rusthartslag bij jouw paard 26 is. Als zijn hartslag in rust hoger is, is dat reden om extra alert te zijn op de toestand van je paard. Er kan namelijk meer aan de hand zijn. Als je vervolgens op een zeker moment een rusthartslag van 33 meet bij dat paard kan dat reden zijn voor extra alertheid.

Niet normaal


[caption id=”attachment_83544” align=”alignright” width=”218”] Cees van Beckhoven.[/caption]

Cees van Beckhoven geeft met bovenstaand voorbeeld aan dat als jij weet wat normaal is voor je paard, je ook weet wat niet normaal is. Hij zet er wel meteen kanttekeningen bij, want de hartslag van een paard kan door allerlei zaken worden beïnvloed.

Omstandigheden


En het bepalen van de rusthartslag is ook niet zo gemakkelijk. “Je moet goed kijken naar de omstandigheden waarin je meet. De hartslag kan al omhoog gaan als iemand in de ruimte ernaast een voerschep pakt. Maar ook temperatuur en luchtvochtigheid en de omgeving waarin je meet zijn van invloed”, zegt Cees. Hij benadrukt dat een hartslagmeter een aanvulling is om erachter te komen hoe de mentale en fysieke gezondheid van een paard ervoor staat.

Temperatuur


“Je kunt daarnaast ook de temperatuur van een paard meten en zijn bloedwaarden. En verder is het van het allergrootste  belang om je ogen goed open te houden en je gezond verstand te gebruiken. Je moet naar het complete plaatje kijken: hoe ziet de vacht van mijn paard eruit, zie ik wat aan zijn benen? Dan kun je ook nog aan je paard voelen, bijvoorbeeld of zijn benen warm aanvoelen.”

In de box


Er zijn ook andere manieren waarop je de hartslagmeter kunt inzetten. Bijvoorbeeld door te kijken hoe zijn hartslag in zijn box is en hoe die op een andere plek is. Cees heeft een keer bij een paard in de longeercirkel een hartslag van gemiddeld 26 slagen per minuut gemeten. ”Extreem laag voor een paard dat in een omgeving is waar hij aan het werk moet gaan.” Hij vroeg daarom de eigenaresse om de rusthartslag van dat paard op meerdere momenten in zijn eigen box te meten. Wat bleek: het paard had in zijn box een hartslag van 50 slagen per minuut.
‘Mijn motief om de hartslagmeter in te zetten is boven alles het welzijn van het paard’

Waterpomp


Het had te maken met een wasplaats naast de box van het paard. Er kwam wel eens water over de rand van de box heen en het water werd met een gemotoriseerd apparaat opgepompt. Elke keer als dat apparaat aansloeg, schoot de hartslag van dat paard omhoog. “Als je in de gelukkige omstandigheid verkeert dat je staleigenaar daaraan mee wil werken, kun je dit paard verplaatsen van box.”

Vervoer


Het kan ook nuttig zijn om te weten wat de hartslag van je paard in de trailer is. Een paard dat enorm druk is op de trailer hoef je niet per se te meten. ”Maar aan een binnenvetter zie je niets, terwijl dat paard zich misschien enorm staat op te fokken. Je denkt dat hij rustig reist, maar als je zijn hartslag meet, schrik je je kapot.”

Verbijsterend


Cees zegt dat hij tijdens clinics alleen maar zaken vaststelt en bewust maakt. Ruiters kunnen vervolgens zelf ondersteuning zoeken bij een goede instructeur, een gedragsdeskundige voor hun paard of een inspanningsfysioloog voor hun eigen conditie. Toch moet hem iets van het hart. “Ik vind het verbijsterend dat mensen kapitalen uitgeven om naar een EK of WK toe te werken en vlak voor de wedstrijd pas naar het concours reizen, omdat ze denken dat het paard rustig reist. Als je weet dat de hartslag van je paard enorm omhoog kan schieten in de trailer, zul je misschien een paar dagen eerder moeten vertrekken. Zo kan het paard weer tot rust komen en fit in de ring verschijnen.”

In de training


Waar de meeste mensen de hartslagmeter voor gebruiken is de training van hun paard. “Je begint dan met een referentiemeting. Wat is de specifieke hartslag van mijn paard in stap, draf of galop? Je moet die standaarden weten, want anders kun je er geen zinnig woord over zeggen als je wil weten of je je paard goed hebt getraind. Met een hartslagmeter kun je je training beter analyseren en daarnaast ook effectiever gaan trainen.” Als je meer gericht aan uithoudingsvermogen en kracht wilt gaan werken kan Cees je helpen met fittests en geïndividualiseerde trainingsprogramma’s.

Conditie


“Als je een paard conditioneel beter wil hebben, zul je altijd een beetje over zijn grens heen moeten gaan. Je kunt specifiek trainen, bijvoorbeeld twee minuten galopperen op een hartslag van 150. Maar je kunt ook in de gaten houden of je niet te hard hebt getraind: als je in een bosrit tien minuten hebt gegaloppeerd en je gaat stappen, kun je kijken hoe snel je paard herstelt. Als je paard na tien minuten nog een hartslag boven de 100 heeft, weet je dat je teveel hebt gedaan.”

Hard gewerkt


Volgens Cees denken veel mensen al snel dat een paard heel hard heeft gewerkt. “Als ik de hartslagmeter in een clinic aan de paarden koppel en het publiek kijkt mee, zeggen zelfs ervaren mensen dat ze dachten dat het paard harder aan het werk was.” Of ze koppelen zijn inspanning aan zweten en ademhaling. “Soms is de hartslag al fors gedaald na een inspanning, maar staat een paard nog zwaar te ademen. Terwijl dat ademen ook juist een middel van een paard kan zijn om zijn hitte kwijt te raken.”

Ruiter ook meten


Beter nog vindt Cees als niet alleen de hartslag van de paarden wordt gemeten, maar ook die van de ruiter. “Dan pas kun je echt gericht trainen. Want als een ruiter een enorm hoge hartslag heeft van de spanning, kun je er bijna zeker van zijn dat dat effect heeft op het paard. Zo’n ruiter kan dan getraind worden op bijvoorbeeld ademhaling. Als hij weet wat er met zijn hartslag gebeurt in een bepaalde omstandigheid, kan hij daaraan werken.”

Welzijn


Soms willen mensen niet weten wat de hartslag van hun paard is. Die mensen kan Cees niet begrijpen. “Een hartslag kan een indicatie zijn voor pijn, spanning of een eventuele ziekte. Een paard zal vanuit zijn natuur niet zo snel pijn laten zien. Het is een prooidier en dus kwetsbaar als het zijn gebreken laat zien.” Zijn motief om de hartslagmeter in te zetten is boven alles het welzijn van het paard.

Filmpjes


Hieronder een filmpje van een schriktraining van Tristan Tucker, waarbij Cees van Beckhoven de hartslag van het paard meet.



En hieronder geeft Tristan Tucker een ruiter les, waarbij zowel van het paard als de ruiter de hartslag wordt gemeten.



En nog een filmpje (klikken) waarbij Cees zowel van ruiter als paard de hartslag meet.

 

Bron: Bitmagazine.nl