Hoe zit dat: Het ritmegevoel van paarden
Nieuws
Het ziet er altijd zo spectaculair uit: een paard dat tijdens een Kür op muziek door de ring danst. Maar ligt dat aan het paard, de muziek of de ruiter? Hoeveel invloed heeft muziek op een paard en kan hij gebruik maken van zijn ritmegevoel? Gedragsdeskundige Marc Pierard legt het uit.
Ritme
“Op deze vraag bestaat – nog – geen eenduidig antwoord. Elk dier heeft een natuurlijk gevoel voor ritme, paarden dus ook. Maar of ze echt kunnen dansen weten we nog niet”, begint Marc. Elk paard heeft zijn eigen ritme, hij maakt zijn passen op zijn eigen manier. “Muziek kan voor de ruiter bij een training van pas komen om het ritme te veranderen of constant te houden”, vertelt Marc. “Het zou kunnen dat het paard het ritme van de muziek oppakt, maar dat is niet makkelijk om na te gaan.”
‘Elk dier heeft een natuurlijk gevoel voor ritme, paarden dus ook. Maar of ze echt kunnen dansen weten we nog niet’
App
Componisten van kürmuziek passen de muziek doorgaans aan aan het paard. Er wordt gekeken of het paard korte of lange passen maakt en wat voor uitstraling hij heeft. Het paard heeft dus wel invloed, maar op een andere manier. “Ik heb gehoord dat Andrew McLean in de training gebruikmaakt van een ritme-app. In de muziek maak je gebruik van
beats per minuut om het ritme te tellen, Andrew maakt gebruik van het aantal passen per minuut en telt hoe vaak alle vier de benen per minuut van de grond gaan.” De resultaten zijn voor bijna alle paarden hetzelfde. “In stap ligt het tussen de 52 en 58 passen per minuut, in draf tussen de 52 en 58 en in galop tussen de 92 en 98. Dat is bij een dressuurpaard, een springpaard maakt in galop rond de 110 passen per minuut.” McLean gebruikt de app om te spelen met ritme en grenzen te verleggen. “Een verzamelde draf heeft bijvoorbeeld rond de 65 passen per minuut, je moet dan van 75 naar 65 gaan zonder dat je kracht verliest. Een passage heeft er 55, waardoor je nog langzamer zult moeten gaan.”
Complexe melodielijnen
Volgens Marc kan een paard zeker ritme ontwikkelen en aanleren om in een bepaald ritme te lopen, maar dat doet hij niet aan de hand van muziek. “Paarden kunnen niet zoals mensen complexe melodieuze lijnen herkennen in muziek. Ze horen het grote geheel, maar voor het paard heeft muziek in de natuur simpelweg geen functie.” Dat wil niet zeggen dat het in de omgang met paarden geen functie kan hebben. “Muziek kan paarden afleiden van de geluiden van buitenaf. Als ze af en toe een hard geluid horen, kan dat stress opleveren. Logisch, dat zou voor ons ook stress opleveren. Daarom kan het met bijvoorbeeld vuurwerk erg fijn voor je paard zijn om muziek aan te zetten.”
‘Paarden geven de voorkeur aan zachte, melodieuze muziek’
Muziekvoorkeur
En wat draai je dan voor je paard? “Er is onderzoek gedaan naar de muzieksmaak van paarden, daaruit bleek dat ze het meest van klassieke muziek en country houden. Ze geven de voorkeur aan zachte, melodieuze muziek. Van rockmuziek en jazz houden ze het minst.” In het onderzoek werden acht ruinen van tussen de acht en tien jaar oud blootgesteld aan vier muziekgenres: country, jazz, klassiek en rock. Jazz bleek een negatief effect op de omgeving te hebben, wat waarschijnlijk door het snelle tempo komt. Country bleek het meest positieve effect te hebben, gevolgd door klassieke muziek. Als je wilt dat je paard zich lekker ontspant, dan kies je dus voor een country- of klassiek afspeellijstje!