100331646_ABFweb
100331646_ABFweb

Airjacket kan dodelijk ongeval niet voorkomen

Nieuws

Brits onderzoek wijst uit dat airjackets een dodelijk ongeval niet kunnen voorkomen als een paard op een ruiter valt, maar dat de kans op ernstig borstletsel wel verminderd wordt met 13%.


Net als een airbag in een auto is een airjacket ontworpen om zich op te blazen en bescherming te geven als de ruiter van zijn paard valt. Het blijkt alleen dat de effectiviteit hiervan als het paard op de ruiter valt erg beperkt is.

Crashtest


In het onderzoek in het Britse Transport Research Laboratory werd de effectiviteit van de airjackets getest. Zowel de BETA 2009 Level 3 bodyprotector als het airjacket werden getest. Tijdens de tests werd er een paardenkadaver op een crashdummy laten vallen en bij beide vesten werd de beweging in de borstkas gemeten, waarmee het risico op serieus borstletsel voorspeld kan worden. Het mogelijke letsel kan bestaan uit minimale of grote beschadigingen van de aorta en andere (slag)aders of breuken in ribben of borstbeen die uiteindelijk kunnen leiden tot verstikking van het slachtoffer.

Ernstig letsel


De tests lieten zien dat het airjacket voor een lichte reductie van de druk op de borstkas zorgt waarmee het risico op borstletsel verminderd van 94% naar 81%. Ondanks deze cijfers is er nog steeds een kans dat de ruiter ernstig letsel overhoudt aan de val omdat er in de tests niet werd meegenomen of het airjacket de ruiter ook beschermd tegen de klap tegen de grond.

Gunstig effect


De onderzoeksresultaten tonen aan dat een airjacket een gunstig effect kan hebben als het om de vermindering van borstletsel gaat, maar er zal nog verder onderzoek naar moeten worden gedaan. De testresultaten zijn nog niet compleet genoeg om een volledig beeld te krijgen van de veiligheid van het airjacket, volgens een woordvoerder.

Bron: Horsetalk
100331667_ABFweb