detail been haar
detail been haar

Subsidie voor ontwikkeling van kraakbeengel tegen artrose

Nieuws

Hoogleraar Marcel Karperien en UT-spin-off Hy2Care ontwikkelden de afgelopen jaren een hydrogel die (eenmaal geïnjecteerd in een versleten gewricht) kapot kraakbeen herstelt. De UT-hoogleraar wil er paarden en mensen die kampen met artrose mee helpen.


Om deze kraakbeengel op de markt te kunnen brengen hebben Hy2Care en Karperien een subsidie gekregen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). “Met deze financiering kunnen we beginnen met de industrialisatie van de hydrogel. Eind maart beginnen we met uitgebreide dierstudies in paarden”, vertelt een opgetogen Karperien. De productie moet aan strenge eisen voldoen, omdat de gel uiteindelijk in mensen wordt gebruikt.

“Eerdere diertesten uit pilotstudies leverden veelbelovende resultaten op”, aldus de hoogleraar developmental bio-engineering die voor dit onderzoek samenwerkt met een dierenkliniek in Den Ham. Dat Karperien ervoor kiest de hydrogel te testen op paarden heeft twee redenen. “Je moet de gel aanbrengen met een kijkoperatie. Zo’n kijkoperatie verloopt bij paarden precies hetzelfde als bij mensen. We kunnen met deze testen dus niet alleen de effectiviteit van de gel aantonen, maar ook de operatietechniek optimaliseren.”

De tweede reden om paarden als proefdier te gebruiken, is dat de viervoeters ook van de gel kunnen profiteren. “Paarden hebben net als mensen veel last van artrose, die nog niet behandeld kan worden. Dat geldt ook voor honden. In de veterinaire markt is grote behoefte aan een behandeling.”’

“Als eind 2016 de resultaten van de proeven op paarden positief zijn, kunnen we in 2017 een klinische studie doen om paarden met kraakbeenproblematiek te behandelen”,aldus Karperien. “Ook kunnen we het traject ingaan om testen op mensen mogelijk te maken. In een optimistisch scenario zijn we eind 2017, begin 2018 zover.”

Bron: UT Nieuws