Tien wedstrijdtips
Tien wedstrijdtips

Tien handige wedstrijdtips

Nieuws

Een goed begin is het halve werk. Met deze tien tips kan jouw wedstrijddag niet meer stuk. Veel succes!Tip 1:


Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat, dit voorkomt stress. Maak een lijstje met alle spullen die je nodig hebt voor de wedstrijd, voor jezelf en je paard. Bekijk ook alvast waar je naartoe gaat, is het een grote of een kleine manege, een buiten- en/of een binnenbak? En het allerbelangrijkste, check alvast de route.

Tip 2:


Heb je moeite om uit je bed te komen? Was je paard de avond voor de wedstrijd. Zo kun je wat langer slapen en heb je in de ochtend minder werk. Dit geldt helaas niet voor schimmels ;-)

Tip 3:


Leer de dressuurproef uit je hoofd. Soms waait het zo hard, of leest er iemand anders zo hard voor dat jij je eigen lezer niet goed meer kunt verstaan. Wanneer je de proef uit je hoofd weet, levert dit geen problemen op.

Tip 4:


Losrijden. Het is geen vaststaand feit dat een halfuur losrijden bij het ene paard net zo goed werkt als bij het andere paard. Je paard heeft ook niet altijd dezelfde tijd nodig om los te rijden. Kijk en beoordeel je paard thuis tijdens het rijden en pas daar je losrijtijd op de wedstrijd op aan.

Tip 5:


Kijk naar anderen, maar let op jezelf. Wie heeft het niet gehad, je ziet een combinatie in de losrijring en je denkt: die gaat vast hele hoge punten scoren! Waarschijnlijk heb je dan achteraf ook wel eens gezien dat dit helemaal niet het geval was. Laat je dus niet intimideren of van de wijs brengen door al het moois wat je in de losrijring ziet. Ga uit van je eigen kunnen!

Tip 6:


Stel reële doelen. Laten we eerlijk zijn, je hebt geen controle. Eigenlijk weet je in de paardensport nooit wat je te wachten staat en dan is dressuur ook nog eens een jurysport. Maak er dus geen doel van om 200 punten te rijden, want je hebt hier geen zeggenschap over. Stel jezelf in plaats daarvan doelen waar je wel zeggenschap over hebt. Bijvoorbeeld: ik wil vandaag de figuren in mijn proef netjes rijden.

Tip 7:


Neem iemand mee die past bij jouw ‘wedstrijdmood’. Ben je altijd gespannen voor je wedstrijd? Neem dan iemand mee die rustig en kalm is. Ben je té ontspannen voor je proef? Neem iemand mee die je achter je broek aanzit. Dit helpt ook mee om de beste resultaten te behalen. Van kibbelen voor je wedstrijd wordt niemand gelukkig.

Tip 8:


Check je spullen voordat je op pad gaat. Zijn je teugels en je singelstoten nog betrouwbaar? Is de trailer wel veilig genoeg om mee op pad te gaan? Eigenlijk is het rijden van wedstrijden hartstikke goed voor het onderhoud van je spullen, terwijl je alles mooi maakt kun je gelijk een extra check uitvoeren.

Tip 9:


Instrueer je grooms! Paardenmensen of niet, niemand kan gedachtelezen. Jij weet dat je paard bijvoorbeeld altijd naar links uitzwenkt wanneer hij uit de trailer komt. Vertel dit vast aan degene die er is om jou te helpen zodat hij/zij ook de kans heeft om het goed te doen. Goed communiceren voorkomt een hoop irritatie!

Tip 10:


Probeer om nooit boos te zijn op de jury (hoe moeilijk dat soms ook is!). Juryleden zijn mensen en mensen zijn nu eenmaal nooit honderd procent objectief. Dit kan gewoon simpelweg niet, we hebben allemaal onze eigen voorkeuren. Soms komt jurycommentaar ook veel ‘botter’ over op papier dan het eigenlijk bedoeld is. Ga ervan uit dat een jury je altijd probeert te helpen. Als er veel kritiek op je protocol staat, kun je dus juist weer heel veel leren!
Tien wedstrijdtips