07
07

Bodywrap: Try it myself

Nieuws

Het ziet er apart uit, al die gekleurde bandages om je paard heen geknoopt. Toch hebben deze bodywraps, onderdeel van de TTouch-methode, een heel praktische functie. Je paard wordt zich bewuster van zijn lichaam en hoe hij dat gebruikt. Zo kun je met enkele eenvoudige bodywraps bereiken dat je paard meer ontspant, zijn achterbenen beter onderbrengt of zelfs minder schrikkerig wordt. Je leest er alles over in Bit 234. Bit-redacteur Marije Stomps nam de proef op de som en testte de bodywraps zelf uit.


“Hartstikke interessant, dat bodywrappen. Een paard dat meer ontspannen, actiever en met meer achterbeen gaat lopen wil ik natuurlijk ook wel. Tijd dus om mijn eigen paard in de verbandjes te wikkelen. Hoewel, verband… Dat heb ik niet bij de hand, wel een paar oude, zeer rekbare blauwe werkbandages. Ik besluit de base wrap en de promise wrap te proberen tijdens het longeren. Zo kan ik zelf goed zien wat het effect is op het lopen van mijn achtjarige merrie Dilinda. De bodywraps leg ik aan op de poetsplaats. Mijn paard is vrij rustig en gewend aan bilkoorden. Ook longeer ik weleens met een pessoa-tuig, dus ik verwacht geen heftige reactie. Die komt ook niet. Wel zou ik een ander aanraden om goed in te schatten of je paard die bandages om zijn hals of kont eng vindt en zo ja, iemand te vragen om te helpen met vasthouden. Veiligheid voor alles natuurlijk! Jammer genoeg heb ik te weinig bandages om de twee bodywraps tegelijk aan te leggen. Mijn paard is bijna 1,80 meter, dus ik moet twee bandages aan elkaar knopen om rond haar kont te komen.

Reactie


[caption id=”attachment_56080” align=”alignright” width=”440”] Dilinda in actie met de promise wrap om haar achterhand.[/caption]

Eenmaal in de bak laat ik haar een paar rondjes om me heen lopen. Er komt nul reactie op de bandage om haar achterwerk, dus doe ik haar staart eroverheen en knoop de bandage, die dan erg los en laag hangt, wat strakker. Ik vraag een drafje. Goh, ze tilt haar benen vandaag wel erg mooi en hoog op. Vooral achter is er beduidend meer actie dan anders. Ik twijfel een beetje of dit door de wrap of door het opspattende water in de erg natte bak komt. Maar na een kwartiertje longeren is de actie in haar achterbenen nog steeds goed waarneembaar. Ook blijft ze bij de overgangen van draf naar stap steeds mooi doortreden achter. De promise wrap lijkt zijn belofte waar te maken!

[caption id=”attachment_56079” align=”alignleft” width=”441”] Dilinda showt de basewrap om haar nek.[/caption]

Opbollen


Ook als ik even later de bandage om Dilinda’s kont heb weggehaald en een base wrap aanleg om de hals, lijkt haar reactie veelbelovend: meteen laat ze haar hoofd en hals zakken, om met haar neus bijna over de grond haar rondjes te lopen. Nu wil ze altijd wel makkelijk zakken aan de voorkant, maar het lijkt alsof haar halsspier nu nét wat mooier opbolt, ze wat ronder is van voren dan normaal en de schoft meer omhoog komt. Ook hier ben ik tevreden mee. Helemaal mooi is dat de activiteit van de achterhand onverminderd groot blijft, ook al is de wrap al lang van haar achterwerk.

Afwisseling


Mijn conclusie is daarom dat de bodywrap zeker positief kan bijdragen aan het ontspannen dan wel activeren van (bepaalde gebieden) van je paard. Met mijn eigen paard werk ik al aan deze punten, dus het is best moeilijk zeggen of ze in het algemeen vooruit is gegaan of dat het echt van de bodywrap komt, maar ik denk dat het zeker positief kan bijdragen. Bovendien is het fijn om eens op een andere manier met mijn paard bezig te zijn. Als ik niet rijd maar longeer, is dat vaak nog met een hulpteugel, zodat ze min of meer in een houding wordt gedwongen. Dat is bij het longeren met de bodywrap niet het geval. Het is mooi om te zien dat Dilinda ook zonder hulpteugels lekker ontspannen met haar hoofd en hals naar beneden en een actief, ondertredend achterbeen rondloopt. Een geslaagd experiment, dat ik vast nog eens ga herhalen.

NB: Eigenlijk hangen zowel de base wrap als de promise wrap wat te laag bij Dilinda. “Maar”, zoals bodywrap-expert Sylvia Haveman zegt, “er bestaat geen goed en slecht bij het bodywrappen. Als het paard er geen last van heeft en het werkt, is het prima.”

Er zijn talloze varianten van de bodywrap. Wil je er meer proberen? Binnenkort verschijnt er een fotoboekje vol voorbeelden, dit is verkrijgbaar via www.tellingtonttouchtraining.nl.

Bit 234 ligt vanaf vrijdag 18 maart in de winkel. Je kunt ‘m ook online bestellen!

Dilinda basewrap
Dilinda promise wrap 2