water afspoelen hitte warm
water afspoelen hitte warm

Tips: Paarden en warm weer

Nieuws

Yay, het warme weer komt er eindelijk weer aan! Fijn voor ons, maar vinden onze paarden dat net zo leuk? Paarden beleven warm weer anders dan mensen. Terwijl wij lekker een ijsje eten, staan paarden vaak in de zon of in een warme stal. Wat kun je doen om je paard de warme dagen door te helpen? Wij geven je tips!


Ook paarden kunnen verbranden, zeker wanneer zij een roze neus hebben. De neus is niet genoeg beschermd door haar en verbrandt dus net zo makkelijk als de lichte huid van een mens. Smeer de neus van je paard dus in met een zonnebrand. Is het echt zonnig buiten? Herhaal dit dan een paar keer dag, doordat paarden grazen en drinken verzwakt de werking.

In de weide


Het liefst hebben we onze paarden natuurlijk lekker in de weide staan, zeker met mooi weer. Maar met warm weer zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten.

  • Zorg er voor dat er een schuilplek aanwezig is, dit is natuurlijk altijd praktisch. In de winter tegen de wind en regen, maar in de zomer tegen de zon.

  • Zand wordt erg heet wanneer de zon er op schijnt. Zorg er dus voor dat je paard ook op gras kan staan, dit blijft een stuk koeler.

  • Een paard moet altijd kunnen drinken, zeker met warm weer. Op een ‘normale’ dag drinkt een paard ongeveer 25 liter water, op een warme dag zal dit dus nog meer zijn. Zorg er wel voor dat het water vers is. Gebruik je waterbakken? Controleer en ververs deze dan minimaal één keer per dag.

  • Zorg er voor dat je weilanden schoon zijn, door regelmatig de mest weg te halen voorkom je dat er veel vliegen op af komen.


Als het echt heel warm wordt in de zomer en je paard staat normaal gesproken geen 24 uur per dag buiten, kun je er voor kiezen dag en nacht als het ware om te draaien. In de nacht is het natuurlijk een stuk koeler als overdag, je zou je paard dus ook s’ nachts in de weide kunnen laten en overdag in de stal. Let er dan wel op dat het niet te warm wordt in de stal.

Tijdens het rijden


Paarden raken sneller oververhit als mensen, het is dus altijd verstandig om het rustiger aan te doen tijdens warme dagen. Maar wat kun je nog meer doen om je paard het zo aangenaam mogelijk te maken tijdens en na het rijden.

  • Spoel je paard af met water na het rijden. Op deze manier koelt je paard sneller af en voorkom je opgezwollen benen.

  • Rijd vroeg in de morgen of juist laat op de avond, het is dan koeler en er zijn minder insecten actief.


Vervelende beestjes


Tijdens de warme dagen komen er overal weer vervelende beestjes vandaan. Niet alleen irritant voor onszelf, maar ook zeker voor je paard. Een vliegendeken helpt natuurlijk al een hoop tegen beestjes, mocht je paard er nou echt veel last van hebben dan kun je zijn deken altijd nog in sprayen met vliegenspray. Daarnaast helpt een vliegendeken ook tegen het verkleuren van de vacht. Controleer je paard daarnaast ook regelmatig op teken, ook paarden kunnen de ziekte van Lyme krijgen.

Lees meer: Warmweertips

Bron: Equ news