Warme weer afspoelen
Warme weer afspoelen

Tips om op wedstrijd te gaan tijdens het warme weer

Nieuws

We hebben al veel zomerse dagen achter de rug en er gaan hopelijk nog veel warme dagen komen. Ontzettend fijn natuurlijk, maar wij Nederlanders zijn deze hitte niet gewend. Het warme weer vraagt om aanpassingsvermogen en we doen er alles aan om het ons paard en onszelf aangenamer te maken. Maar wat doe je als je dit weekend een belangrijke wedstrijd hebt en het weermannetje vertelt dat het waarschijnlijk een (warme) en zomers dag gaat worden? Ga je op wedstrijd of pas je jezelf aan? Springamazone Bianca Schoenmakers, die veel wedstrijden rijdt in zowel het binnen- als buitenland, geeft je tips voor warme wedstrijddagen.Wennen aan het warme weer


Je kan er voor kiezen om je wedstrijd af te melden. Als jij en je paard de hitte niet gewend zijn en je paard zijn conditie is niet top, dan is dat misschien ook beter. Maar je kan er ook voor kiezen om niet altijd de hitte uit de weg te gaan. “Ik werk in de paarden, dus ook als het warm is werken we gewoon. Je leert er vanzelf mee omgaan, maar de paarden ook”, vertelt Bianca. “Bij 26 graden ontstaat hier lichte paniek. Maar er zijn ook landen waar ze de paardensport bedrijven waar het, het hele jaar veel warmer is. Zij lachen om 26 graden. Maak het allemaal niet te complex en ga af en toe overdag rijden als het wat warmer is. Dan is het natuurlijk niet de bedoeling om twee uur lang intensief te rijden, maar ga gewoon lichtjes en normaal trainen en luister vooral naar je paard!”

Eten en drinken


Een van de hoogste prioriteiten op warme dagen: goed eten en drinken! Niet alleen voor je paard, maar ook voor jezelf. “Op (grote) wedstrijden zijn tijdens warme zomerdagen op het terrein waterputten te vinden. Hier kan je tijdens de wedstrijd water halen. Drink zelf ook voldoende water door de dag heen. Drink niet in een keer heel veel als je het warm hebt na je proef, maar neem regelmatig een slokje. Veel mensen drinken graag koud water, maar ik neem bijna altijd lauwe thee. Als je koud drinkt gaat je lichaam aan het werk om je lichaam (warmer) op temperatuur te krijgen. Daardoor krijg je het warm in plaats van koud”, vertelt Bianca. “Op een wedstrijd zullen jullie beide veel zweten. Zorg daarom dat de elektrolyten aan worden gevuld bij je paard door standaard op warme dagen elektrolyten bij het voer te geven. Je kan ook voor jezelf een drankje nemen met daarin elektrolyten.”

Koelen tegen de warmte


Als je je er prettig bij voelt kan je er voor kiezen om tussendoor je paard te koelen. “Vorig jaar tijdens CSI Eindhoven was het ontzettend warm tijdens de derby. Na het losspringen koelden we het paard op de plekken waar ze vaak veel zweten, bijvoorbeeld op de hals”, vertelt Bianca. Maar ook het koelen na je parcours of proef is ontzettend belangrijk. “Koel je paard meteen als je je proef of parcours uit komt. Doe het zadel en zijn beenbeschermers af en koel de pezen mee. Het kan behoorlijk warm worden onder beenbeschermers als het zo warm is. Stap daarna je paard goed uit aan de hand.”

Schaduw


Bianca geeft tot slot nog wat extra advies mee: “Het is per paard verschillend of hij goed tegen het warme weer kan. Een warmbloed kan misschien meer hebben dan een koudbloed, maar het is altijd belangrijk om naar je paard te kijken. Maak het op een warme wedstrijddag allemaal niet spannender dan dat het is en houd rekening met kleine dingetjes. Zet bijvoorbeeld het luik open in je trailer zodat het goed door kan waaien. Wordt het toch te warm in de trailer? Dan haal je je paard uit de trailer en zoek je schaduw op.”
Alvast veel succes als je dit weekend op wedstrijd gaat! Wat doe jij om deze dagen aangenamer te maken voor jou en je paard?

Bron: Bitmagazine.nl