Adelinde
Adelinde

Adelinde en Wout-Jan over sport en carrière

Nieuws

Welk beroep zouden stalgenoten Adelinde Cornelissen en Wout-Jan van der Schans hebben als ze geen topruiters waren geworden? En wat leert Bram Chardon van zijn vader IJsbrand en andersom? Iedere maand kletsen we met een bekend duo uit de paardenwereld over hun carrière, karakter en vrije tijd. Deze maand: stalgenoten op Landgoed Balkenschoten Adelinde Cornelissen en Wout-Jan van der Schans over de paardensport en hun carrière.


[row][six]


Naam: Adelinde Cornelissen
Is: Dressuuramazone
Vindt: tempocontrole belangrijk in haar training


[/six][six]


Naam: Wout-Jan van der Schans
Is: Springruiter
Reed: zijn eerste wedstrijdjes toen hij zes jaar was
[/six][/row]

Hoe oud was je toen voor je het eerst op een paard zat en waar komt de liefde voor paarden vandaan?


[row]
[six]

Bij mij is het ontstaan doordat mijn ouders een winter lang een shetlandpony’tje naar huis hadden gehaald, die we mochten verzorgen. ‘s Zomers liep de pony voor de kar met toeristen. Mijn broer en ik hebben heel wat gepoetst! Maar na de winter moest het pony’tje natuurlijk terug: tranen met tuiten! Dus ik wilde ook zo’n pony! Na een jaar op de manege te hebben gereden (toen was ik zes) kreeg ik mijn eigen pony.


[/six]
[six]

De liefde voor paarden is er bij mij met de paplepel in gegoten: mijn vader reed fanatiek paard. Toen ik een jaar of vier was zat in voor het eerst in het zadel, ik was rond de zes toen ik begon met wedstrijdjes rijden.

[/six]
[/row]
[hr]

Je bent dagelijks bezig met paarden, wat vind je het allerleukst en wat zou je wel kunnen missen?


[row]
[six]

Ik vind alles aan de paarden leuk en ik zou niks willen missen! Het klinkt misschien cliché, maar het is zeker waar!


[/six]
[six]

De paarden zijn iedere dag weer anders, er is altijd weer uitdaging. Ik rijd veel verschillende paarden en ben niet op ééntje gefocust. Ik vind het erg leuk om resultaat van de trainingen te zien. Dat is een enorme motivatie! Ik kan niet echt iets missen, dan zou het tijd worden om ermee te gaan stoppen. Ook het zware werk hoort erbij. Na een dag of vier op vakantie ben ik er zelfs wel weer klaar mee en wil ik naar huis.

[/six]
[/row]
[hr]
[row]

Welke andere discipline zou je wel eens willen proberen en waarom?


[row]
[six]

Ik vind alle nieuwe dingen leuk om uit te proberen. Ik zou bijvoorbeeld heel graag willen springen. Dat heb ik vroeger ook gedaan, maar ik kan er nu onvoldoende tijd in steken. Ook heb ik pas bij Bram Chardon achter zijn vierspan gezeten: ook een super ervaring! Dus eigenlijk lijken alle disciplines me best leuk om te proberen.


[/six]
[six]

Ik heb alles al wel zo’n beetje geprobeerd. Van dressuur tot eventing en natuurlijk springen. Ook aangespannen heb ik wel eens gedaan. Gewoon hobbymatig bij iemand op de bok. Maar dan heb ik het gevoel dat het paard van je af loopt en dat vind ik niet comfortabel. Maar wel leuk om gedaan te hebben!

[/six]
[/row]
[hr]
[row]

Wat is belangrijk in jouw training? Waar ‘hamer’ je op?


[row]
[six]

Het doel is om van je paard een atleet te maken. Het interessante is om de juiste weg en de juiste tools te vinden om dit te bereiken. Elk paard is anders en heeft misschien andere tools nodig. Maar tempocontrole is wel iets wat bij bijna alle paarden voorkomt. Onder training versta ik ook het herstel en de mentale training. Oftewel: de paarden moeten het spelletje leuk blijven vinden en dus is afwisseling en ‘paard zijn’ (dus op de paddock of weide) erg belangrijk voor mij!


[/six]
[six]

Het is belangrijk om heel consequent in je training te zijn. Het paard moet zo gehoorzaam mogelijk aan je hulpen staan. Je paard moet je begrijpen en zelfs al bij de kleinste hulp of beweging snappen wat jij daarmee bedoelt.

[/six]
[/row]

[hr]
[row]

Waar ben je het meest trots op? 


[row]
[six]

Liever gezegd: op wie? Parzival! Op hem ben ik echt mega trots.
 


[/six]
[six]

Dat ik min of meer toch als kleine zelfstandige op internationaal niveau op vrij hoog niveau meedraai. Zonder dat ik daar een groot kapitaal achter gehad heb. Ik heb altijd met een bescheiden budget mee kunnen draaien.

[/six]
[/row]