wending
wending

Is jouw grote volte rond?

Nieuws

Een volte van 20 meter rijden. Simpel toch? Je mag niet door de hoeken en rijdt onder X door. Dat is waarschijnlijk wat de meeste ruiters denken. Toch kan het nog knap lastig zijn om een grote volte te rijden die evenwichtig verdeeld is, en bovenal, gewoon rond is.


Op de facebookpagina en website van Masterdressage, van Engelsman Peter Dove, staan instructiefilmpjes voor verschillende oefeningen, zoals de AC-lijn oprijden, maar ook het rijden van een grote volte. Volgens hem rijden heel veel combinaties geen ronde cirkel of kunnen ze dat gewoonweg niet. Hij is wedstrijdjury en ziet, zeker in de lagere klassen, vaak hoekige of ongelijk verdeelde voltes.

Fout


Een fout is bijvoorbeeld het door de hoek rijden. Maar ook te lang over de hoefslag rijden, want in een grote volte bij A of C raak je maar drie keer kort de hoefslag: op de korte zijde bij de letter en op de lange zijde tussen de letters F en B en K en E als het een grote volte bij A betreft.

Buiging


Ook vragen sommige mensen te veel stelling of gaat het paard zelfs in contrastelling de bocht om. Er is helemaal niet veel stelling of buiging nodig op een volte van 20 meter, zegt Peter Dove. Een filmpje op de facebookpagina van  Pegasebuzz laat zien hoe moeilijk het kan zijn om een grote volte te rijden die overal even rond is.

 
Master Dressage | PegaseBuzzCe moment gênant quand tu découvres que tes cercles ne tournent pas rond !Quels types de fautes faites-vous en dressage ?

Geplaatst door PegaseBuzz op donderdag 7 april 2016

Bron: Masterdressage website en facebook Pegasebuzz