Volte
Volte

4 Tips voor een juiste grote volte

Nieuws

De grote volte (20 meter doorsnee) klinkt zo makkelijk. Het is één van de meest gereden oefeningen en toch kan er nog veel mis gaan tijdens je dressuurproef. Hier zijn vier tips om de perfecte grote volte te rijden en zoveel mogelijk punten te scoren.1. Waar de jury naar kijkt...


Op je protocol zul je zien dat de jury kijkt naar de kwaliteit van de takt, regelmatigheid en het tempo. Deze drie dingen hebben alles met elkaar te maken: een juiste takt bestaat dankzij een mooi ritme en voldoende tempo. Het ritme is de ‘melodie’ van het neerzetten van de hoeven van je paard. Veel ruiters denken dat ze een slecht ritme hebben, maar dit komt vaak doordat ze te snel zijn. Het heeft dus meer met tempo (de snelheid van het ritme) te maken. Als je zenuwachtig bent, ben je waarschijnlijk geneigd om je oefeningen sneller uit te voeren.

2. Een grote volte is een ruim figuur: je hebt geen overdreven binnenstelling nodig


Een veelgemaakte fout is teveel binnenstelling op de grote volte. De jury wil zien dat je paard soepel genoeg is om de lijn van de volte te volgen, niet dat zijn hoofd helemaal naar binnen kan. Je paard hoeft zijn nek niet helemaal in te buigen, je moet precies zijn oog, oor en neusvleugel kunnen zien.

3. Onderzoek de vorm


Hoe logisch ook, de vorm van de volte is erg belangrijk. Een cirkel is gelijkmatige curve langs geijkte punten. A/C en X of E en B als je een volte in het midden rijdt. De straal is steeds tien meter - zorg dat je deze tien meter ook aanhoudt en niet automatisch uitgaat van een andere letter als ijkpunt. De positie hiervan kan verschillen, afhankelijk van de afmetingen van de bak. Oefen dit zoveel mogelijk, zodat je ‘voelt’ hoe de volte loopt.

4. Scoor punten op zorgvuldigheid


Laat duidelijk het verschil zien tussen hoeken en voltes. Dat zorgt ervoor dat je proef er netjes en verzorgd uitziet. De jury zal je belonen voor je zorgvuldigheid en precisie en dat kan het verschil maken tussen wel of geen (extra) winstpunt.

Bron: Horse & Hound