groom
groom

De 9 verschillende soorten grooms

Nieuws

Wie veel naar concoursen gaat, ziet ze regelmatig lopen: grooms. Misschien wel de hardst werkende mensen in de paardenwereld. Ze zijn de hele dag in de weer met paarden verzorgen, stallen uitmesten en het erf schoonhouden. Wanneer er een groot concours in de planning staat zijn zij er klaar voor. Deze negen verschillende soorten grooms kom je dan ook op elk groot concours tegen.



1. De professional


Deze groom weet alles en heeft altijd een oplossing. Weet je niet wie de persoon op dat grote zwarte paard is? Geen probleem, deze groom weet precies wie wie is, welk paard bij wie hoort en wat de afstamming is. De professionele grooms hebben waarschijnlijk wel een slechte rug gekregen van al die paarden poetsen, kalkoenen indraaien en stallen uitmesten, maar als ze met pensioen gaan kom je ze nog vaak genoeg tegen als wedstrijdorganisatie.

2. De sensatiezoeker


Deze groom leeft voor de grote wedstrijden. Op het moment dat iedereen last heeft van stress blijft deze persoon rustig en geniet met volle teugen van de spannende ontknoping. Hij is altijd klaar voor het volgende grote succes en rent in een rustig drafje over het terrein om op tijd bij de volgende proef te zijn.

3. De buitenlandse medewerker


Paardenmensen zijn overal op de wereld te vinden, zo ook grooms. Loop je op een groot concours, dan hoor je misschien opvallend veel mensen Engels spreken. Grooms komen uit alle windstreken, dus hier en daar heb je een kleine taalbarrière.

4. De tijdelijke groom


Sommige mensen hebben het verkeerde vak gekozen. Zo ook dit type groom, je ziet hem vaak even pauze nemen of op een bankje neerploffen. Na een paar maanden komen ze er achter dat het werk toch niet is wat ze verwacht hadden.

5. De midlifecrisis


Deze groom heeft net een carrièreswitch achter de rug. Hij heeft besloten zijn droom te volgen en op zoek te gaan naar een baan in de paardenwereld. Vaak is dit een prima groom, ze hebben door de jaren heen veel ervaring opgedaan met paarden en zijn gewend hard te werken.

6. De avonturier


Grooms die ergens in hun twintig zijn en waarschijnlijk niet van plan zijn hun hele leven groom te blijven. Maar ook nog geen andere lange termijn plannen hebben. Ze zijn bereid hard te werken, houden van paarden en zien wel waar het schip strandt.

7. De ruiter


Deze groom wil eigenlijk maar één ding: zelf rijden. Alleen paarden poetsen en verzorgen is niet genoeg. Het liefst heeft hij een baan waar dit gecombineerd kan worden.

8. De student


Een jong persoon voor wie één ding zeker is: werken met paarden. Als groom kan hij nog hoop leren en ook nog eens geld verdienen met zijn favoriete bezigheid. Dit allemaal met het idee om later een grote stal te runnen of op een beroemde stal te werken.

9. De parttimer


Misschien een scholier die zijn vrije dagen besteed met groomen of een oud-groom die even invalt. Deze groom onderscheidt zich door met één voet in de paardenwereld en met één voet nog in de ‘echte’ wereld te staan.

Bron: Horse Network