Alan Davies en Valegro - Arnd Bronkhorst
Alan Davies en Valegro - Arnd Bronkhorst

Alan Davies: “Werken met Valegro is een uitzonderlijke ervaring”

Nieuws

We zouden het misschien allemaal wel eens willen. Een dagje zorgen voor één van de beste paarden van de wereld. Voor Alan Davies is dat dagelijkse kost. Hij is namelijk de groom van onder andere dressuurtopper Valegro. In een filmpje op Piaffe Presents vertelt hij over zijn baan.



Valegro


Alan Davies vertelt dat het een uitzonderlijke baan is om met Valegro te werken: “Aan de ene kant zorg je voor een wereldwijde beroemdheid, maar ik moet er ook voor zorgen dat hij gewoon paard kan zijn. Ik zorg ervoor dat hij niet benadeelt wordt door zijn status als beroemdheid.”

Overal waar Alan en Valegro komen, worden ze herkent. De groom geeft aan dat hij en Valegro beide hebben moeten leren om zich een beetje af te sluiten van de furore rondom de dressuurtopper. “We moeten zorgen dat we ook genoeg tijd voor onszelf krijgen. Ik zorg er altijd weer voor dat Valegro gewoon paard kan zijn.”

“Ik heb gewoon zoveel geluk gehad dat ik mag zorgen voor het beste paard in de wereld”, besluit de groom. Hij prijst zich gelukkig dat hij dit mag doen. “Ik heb zoveel mensen ontmoet en ben op zoveel plaatsen geweest. Dat is erg bijzonder. Ik was gewoon op het juiste moment op de juiste plek.” De paarden vliegen op 1 augustus naar Rio met een directe vlucht van zo’n elf uur lang. Ze komen ‘s avonds of ‘s nachts aan in de stad, zodat het minder warm is en rustiger op de weg als ze naar de stallen worden vervoerd.

Olympische Spelen


In een ander filmpje vertelt hij ook over de voorbereidingen op de Olympische Spelen. Nip Tuck en Valegro hebben de afgelopen jaren al bewust wat langere vliegreizen gemaakt. “Dat was een goede test om te kijken hoe ze omgingen met het vliegen en met zo’n lange reis”, vertelt Davies. Hij vertelt ook dat het fijn is dat de paarden vanuit Luik vliegen. “Schiphol is zo’n groot vliegveld, dat kan behoorlijk veel tijd kosten. Luik is een kleiner vliegveld, waardoor het laden van de paarden veel sneller gaat.”

Volgens Davies hoeven ze zich geen zorgen te maken om Valegro en Nip Tuck. “We hebben de reis geoefend, we weten hoe ze ermee omgaan. Ze zullen van de zomer enkele wedstrijden rijden en komen de fris en vrolijk aan in Rio.”

Groom


Alan Davies is al jaren lang groom. Hij kwam in contact met Carl Hester toen hij de paarden in het vliegtuig begeleidde richting de Spelen in Sydney in 2000. Later was Carl op zoek naar een groom voor Utophia en Valegro. Iemand die altijd voor ze zou zorgen en precies zou weten hoe ze zich voelden en wat ze nodig hadden. Alan reisde in 2011 eerst met de paarden naar enkele concoursen in Frankrijk en bleef daarna voor Carl werken.

Bron: Piaffe Presents