Veulen
Veulen

Grondwerk met een veulen of jaarling

Nieuws

Stel, je hebt een heel leuk veulentje gefokt of een leuke jaarling aangeschaft. Wat voor oefeningen ga je hier vervolgens mee doen? Annemarie van der Toorn is paardengedragstrainer en geeft je tips over wat je nu wel en vooral ook niet met zo’n jong paard moet doen.

“Wanneer je aan de slag gaat met jonge paarden, bedenk dan vooral wat goed is voor je paard. Ik zie veel paarden waar te veel mee gedaan is op jonge leeftijd”, begint Annemarie. Het opvoeden van een veulen of jaarling is belangrijk, maar pas op dat je niet teveel wilt doen. “Laat een jong paard vooral gewoon paard zijn, ze moeten later nog heel wat jaren met ons werken.”

Veulens

Je merrie heeft een prachtig veulen ter wereld gebracht, maar nu begint de opvoeding. De merrie zal hier het meeste werk bij doen, maar het is wel belangrijk dat een paard een aantal basisdingen van mensen leert. “Leer je veulen dat hij overal aangeraakt mag worden”, vertelt Annemarie. “Doe dit door hem gewoon rustig te aaien. Door lange bewegingen te gebruiken, raak je zijn hele lichaam aan. Daarnaast leer je hem een halster op en af doen en het meelopen aan een halstertouw.” Oefen verder alvast met het optillen van de voetjes, zo kan ook de hoefsmid straks rustig en zonder stress zijn werk doen.

“Wat veel mensen vergeten om een veulen te leren, is respect voor jouw persoonlijke ruimte. We knuffelen veel met ons veulentje en houden het graag dicht bij ons. Maar voor een paard is het belangrijk om een persoonlijke ruimte te hebben en ook jouw persoonlijke ruimte te respecteren. De merrie neemt hierin een grote rol op zich, maar ook de hulp van andere paarden is hierbij belangrijk. Sommige merries zijn namelijk te lief voor hun veulen en laten het, net als wij, teveel in hun persoonlijke ruimte komen. Hierdoor leert het veulen dat hij, zonder consequenties, zomaar tegen iedereen aan kan lopen of tegen je op kan springen. Als klein veulentje is dat niet zo’n probleem, maar wanneer hij straks drie jaar is, is dat ineens minder leuk.”

Jaarlingen

Alles wat een paard op zo’n jonge leeftijd leert, vergeet hij niet meer. Wanneer je je veulen hebt afgespeend en hem naar de opfok hebt gebracht, zal hij wanneer je hem na twee jaar ophaalt niet vergeten zijn dat jij hem kunt aanraken. “Ook met een jaarling moet je eigenlijk niet te veel doen. Wat stukjes wandelen om hem te leren netjes en rustig mee te lopen kan voldoende zijn. Wil je wat meer oefenen, doe dit dan vooral niet te vaak of te lang en doe dit spelenderwijs. Wil je bijvoorbeeld oefenen om je jaarling af te spoelen, pak dan onderweg naar de weide even de tuinslang, laat hem even kijken en voelen en loop weer door naar de weide. Het gevaar met jonge paarden is dat de trainingssessies te lang zijn, waardoor je eindigt op een negatief, in plaats van een positief moment.”

Voorzichtig

Wordt het paard ouder, dan kun je iets meer gaan doen. “Hoe dominanter een paard is, hoe eerder je met hem aan de slag gaat. Dit betekent dan niet zes dagen per week, anderhalf uur per dag trainen, maar gewoon rustig aan de slag gaan”, legt Annemarie uit. “Wees vooral voorzichtig met jonge paarden. In de eerste jaren van hun leven worden ze gevormd tot het paard dat ze later zullen zijn. Iets goed aanleren is makkelijker dan iets wat aangeleerd is te verbeteren of veranderen. Als ik de keuze krijg tussen werken met een jong paard dat van alles geleerd is, of eentje die rechtstreeks uit de opfok komt, kies ik dan ook zeker voor het paard uit de opfok.”

Bron: Bitmagazine.nl