01
01

Grondwerk: Focus

Nieuws

Soms lijk je niet te bestaan voor je paard. Staart hij met gespitste oren in de verte en is jou vergeten. Of je brengt hem naar de weide en hij trekt zich los omdat zijn maatje roept. Of hij baant zich een weg naar buiten door de net geopende staldeur en drukt jou plat. Hele spannende situaties die best gevaarlijk kunnen zijn. En je onzeker kunnen maken. In Bit vind je een tiendelige reeks over grondwerk met Monya Spijkhoven en Celine van der Stroom. Zij nemen je mee in de pure basis van grondwerk waaruit fundamenteel wederzijds vertrouwen ontstaat. Lees hier een korte inleiding op het onderwerp focus.


Deel 1: Wat is focus eigenlijk?


Als eerste is het nodig dat je begrijpt dat jouw paard je gedachten niet kan lezen. Je zult hem dus precies moeten uitleggen en leren wat je van hem verwacht. Leren valt of staat met aandacht. Aandacht van jou voor je paard en vooral ook aandacht van je paard voor jou. Focus heeft een eigen energie en intentie. Je kunt het letterlijk voelen als je focus bereikt. Stilte in je hoofd en rust die er in je neerdaalt. Dit gevoel wordt naadloos door je paard opgepikt. Krijg leiderschap over jezelf en dan sluit je paard zich bij je aan. 


Hoe bereiken jij en je paard samen de juiste focus?


Focus van je paard krijg je door interessanter te zijn dan wat er rondom je paard heen gebeurd. Zet een uitdagende training in waarbij je je paard positief verrast. Vertel je paard waar je wel wil dat hij zich op focust en ga niet eindeloos vertellen wat hij niet moet doen. Hou leren leuk.


3 praktische oefeningen voor meer focus


  1. Volg oefening

Niet jij volgt je paard, maar het paard volgt jou. Of anders, je vraagt je paard jou te volgen en daardoor focust hij zich op jou.



  • Stap 1: als het paard naar links gaat, ga jij in precies de tegenovergestelde richting: dus naar rechts! Je touw hangt door voordat je in de tegenovergestelde richting gaat lopen. Reageert je paard niet snel genoeg, laat je het touw niet vieren, maar loopt hij dus tegen het touw aan wat strak wordt. Trekken is een absolute no go, daardoor creëer je weerstand en van jou (de druk) weg lopen. 
  • Stap 2: als je paard jou volgt loop je een stukje door, het touw hangt nog steeds door. Vervolgens draai je je om en stop je. Dit doe je met voldoende energie, je paard mag best verbaasd zijn door jouw actie en daardoor abrupt stoppen. 
  • Stap 3: herhaal dit een aantal keer tot je paard dit begint te begrijpen, daarna hoef je geen meters meer te lopen, maar zal een kleine beweging van jou in de tegen gestelde richting er voor zorgen dat je paard zich terug focust op jou.

  1. Plaatsen van het hoofd 

Veranderen van het postuur. Van hoog en gespannen, naar laag en zacht. Van over focus op de omgeving, langs en over je heen kijken, naar focus op jou! 


  • Stap 1: breng je paard tot stilstand (oefening 1) en pak hem zacht onder zijn kin bij het halster touw.
  • Stap 2: geef licht druk neerwaarts. Denk eerder in de richting van jouw eigen voeten, in plaats van loodrecht naar beneden of in de richting van de voeten van het paard. Het is namelijk de bedoeling dat als het paard het hoofd laag breng hij zijn kaak opent (ruimte tussen de kaak en de hals wordt groter).
  • Stap 3: als het paard niet reageert op lichte druk kan je het hoofd zachtjes en langzaam van links naar rechts bewegen. Tot je voelt dat hij zijn hoofd een stukje laat zakken en er geen druk meer op je hand staat. Of het trucje met het koekje onder de mond. Je geeft het koekje pas als hij paard echt van de druk van je hand weg is. 
  • Stap 4: als het paard makkelijk het hoofd laat zakken, kan je rustig de hand op de kaak leggen en het hoofd van je af bewegen. Ook dit doe je weer net zolang tot het paard van de druk van je hand weg is. Loopt hij weg, breng hem dan weer rustig tot stilstand.


  1. Bewust maken van het eigen lichaam

Een oefening om het paard uit zijn hoofd naar zijn lijf te krijgen en vanuit spanning naar ontspanning te brengen. Bewustwording van het eigen lichaam via een stukje gymnastiseren. 


  • Stap 1: ga aan de buitenzijde van het paard staan.
  • Stap 2: buig het hoofd van je af tot het paard zacht wordt, als het ware los laat en van de druk af is.
  • Stap 3: breng de zweep naar het binnen achterbeen.
  • Stap 4: geef het signaal met de zweep dat het binnen achterbeen mag onder stappen. 
  • Stap 5: beweeg ondertussen zelf ook richting het binnen achterbeen, zodat het paard op een kleine volte draait.
  • Stap 6: wanneer het paard mooi onder stapt, zacht blijft met zijn hoofd/hals en het buitenvoorbeen voor laat kruisen, loop je rechtuit uit de volte vandaan. 


Je staat in deze oefening aan de buitenzijde, omdat jij het buitenvoorbeen begrenst en richting geeft. De zweep geeft het achterbeen richting. Zo komt de verbinding in het lichaam tot stand. 



Monya Spijkhoven: Oprichtster, trainer, docent en instructeur bij Hippische Professionals en de Gelukkige Ruiter Academie, gedragskundige voor paard & ruiter, 30 jaar ervaring vanuit een geheel eigen(wijze) filosofie waarin welzijn steevast een rode draad vormt.

Celine van der Stroom: Eigenaar van een paddock paradise en trainingsstal en docent aan de Gelukkige Ruiter Academie, kundig in rijkunst, houding & zit specialist, bedreven in horsemanship en gedreven in communicatie tussen ruiter en paard.


Het gehele artikel (deel 1) van deze tiendelige serie vind je in Bit 280, deze bestel je hier.


Bron: Bitmagazine.nl

9.-Broodtekst-geen-focus
05
16
67