‘Neusriem zit vaak te strak’

Nieuws

Iedereen weet dat er twee vingers tussen de neusriem en de neus moeten zitten, maar in de praktijk blijkt dit lang niet altijd te worden uitgevoerd. Uit recent onderzoek blijkt dat slechts zeven procent van de wedstrijdpaarden de neusriem goed had zitten, bij de rest zat hij te strak.


“We hebben regels nodig en een betere educatie om paarden te beschermen tegen de effecten van een te strakke neusriem”, vertelt Orla Doherty, onderzoeker aan de Ierse Universiteit van Limerick. Afgelopen juni presenteerde ze haar onderzoek.

Strakke neusriemen kunnen meer druk veroorzaken dan tourniquets (bandages om de bloedstroom te beperken bij een verwonding). Bij bepaalde bewegingen, zoals springen, kan het drukniveau drie keer zo hoog worden dan de druk die zo’n tourniquet veroorzaakt. Onderzoekers zijn nog steeds bezig om erachter te komen hoe pijn gerelateerd kan worden tot het strak aantrekken van de neusriem, maar ander onderzoek onderzocht al de pijnniveau’s bij het gebruik van tourniquets bij mensen. De helft van de vrijwilligers in het onderzoek moest zich terugtrekken omdat de pijn ondraaglijk werd, ook al zat hij minder strak dan de gemiddelde neusriem.

750 paarden


Doherty werkte samen met collega-professoren Diergedrag en Dierwelzijn van de Universiteit van Sydney. Ze onderzocht 750 wedstrijdpaarden in drie landen. Ze keken hoe strak de neusriem zat voor én na het rijden van een nationale of internationale wedstrijd in Engeland, Ierland en België. De onderzoekers maakten gebruik van de ISES neusriemmeter, die objectief kan meten of er inderdaad twee vingers tussen de neus en neusriem passen.

Bij eventingpaarden zat de neusriem het strakst, dressuurpaarden kwamen daar dicht achteraan. Bij jachtpaarden zat de neusriem het lost.

Kaakgewricht beperkt


De neusriem wordt vastgesnoerd op een plek waar vele soorten gevoelige weefsels zitten, aldus Doherty. Op de neus zit het bot net onder de huid, een bobbel van de tanden, de infraorbitale zenuw die neurologische informatie van en naar de neus uitzendt en vele spieren en bloedvaten. Wat dus pijn kan veroorzaken. “Het is dan ook waarschijnlijk dat het kaakgewricht door een strakke neusriem wordt beperkt van openen.”

In eerdere studies werd al vastgesteld dat de spanning door een te strakke neusriem vergelijkbaar is met die door het gebruik van een tourniquet bij andere diersoorten. “In tegenstelling tot die van een tourniquet is de druk van een neusriem pulserend. Er is verder onderzoek nodig om het effect van de neusriem op de weefsels eronder vast te stellen”, vertelt Doherty. “In ons onderzoek vonden we een groot aantal te strak aangesnoerde neusriemen, wat pijn kan veroorzaken.” Volgens Doherty is het dus van belang dat het onderzoek wordt doorgezet.

Bron: The Horse