160919289_ABFweb
160919289_ABFweb

Geen strakke neusriemen meer

Nieuws

Vanaf 1 januari 2018 wordt er een limiet gesteld aan hoe strak een neusriem mag op wedstrijden in Denemarken. Dit heeft het bestuur van de Deense Hippische Federatie besloten op basis van de uitslagen van een uitgebreide studie naar harnachement. Dit besluit geldt voor alle disciplines, zo meldt de website Eurodressage.


De studie laat zien dat er een duidelijke relatie is tussen een strakke neusriem en het ontstaan van letsel in de mond. De Deense Hippische Federatie liet daarop weten dat zij het ontstaan van dergelijk letsel door het gebruik van harnachement niet wil toestaan.

Ruimte van 1,5 centimeter


Vanaf 1 januari zal gemeten worden hoe strak de neusriem dichtgedaan wordt. Deze meeting wordt pas gemaakt zodra er het vermoeden is dat de neusriem te strak zit. De ruimte tussen de neusriem en de neus van het paard, moet gelijk zijn aan een diameter van 1,5 centimeter. Voorheen werd dit ‘met de losse hand’ gemeten en werden er één of twee vingers aangehouden.

Sancties


Eenmaal vastgesteld dat de neusriem te strak zit, zal de ruiter door officials gevraagd worden de neusriem losser te doen. Mocht de ruiter dit weigeren, zullen er mogelijk sancties opgelegd worden.

Gedurende 2017 zullen er meetmethodes uitgetest worden en vinden er proefmetingen plaats op wedstrijden. Dit jaar worden er echter nog geen sancties opgelegd.

Lees ook: ‘Neusriem zit vaak te strak’ 

Bron: Horses.nl & Eurodressage
081023206_ABFweb
160919291_ABFweb