detail paard hoofd neusriem hoofdste oogl
detail paard hoofd neusriem hoofdste oogl

Deense federatie lanceert video over regeling te strakke neusriem

Nieuws

In oktober 2017 maakte de Deense federatie bekend dat een te strakke neusriem vanaf januari 2018 bestraft zou worden. Er is nu een video gepubliceerd die deze regel verduidelijkt en die meer uitleg geeft over de belangen van de juiste strakheid van een neusriem.


De neusriem helpt bij de communicatie van ruiter en paard. Opent het paard zijn mond, dan komt er druk op het neusbeen, maar zodra het paard zijn mond sluit, verdwijnt die druk.

Te strakke neusriem


Een te strakke neusriem kan voor verwondingen in de mondhoeken zorgen, blijkt uit een Deens onderzoek. Daarbij kan zorgt een te strakke riem voor te veel druk op het neusbeen en de bloedvaten rondom de neusriem.

Controle


Tussen de riem en het neusbeen moet minimaal 1,50 cm zitten. Een official meet deze afstand door een staafje van 1,50 cm tussen de riem en het neusbeen te steken. Als de neusriem te strak zit vraagt de official aan de ruiter om de neusriem losser te maken, hierna mag de ruiter gewoon meerijden op de wedstrijd. Als de ruiter dit weigert, mag hij of zij niet starten.

Een aantal landen gaf al aan dat ze het voorbeeld van Denemarken gaan volgen. Nederland heeft hier nog niets over bekend gemaakt en volgt vooralsnog de regelementen van de FEI.Bron: Bitmagazine.nl
Neusriem