details fries
details fries

Deze acht Friese paarden trokken de Glazen Koets

Nieuws

Het kan je niet ontgaan zijn, gister was het Prinsjesdag. De Glazen Koets werd voor het eerst sinds 1923 weer gebruikt op Prinsjesdag en werd getrokken door acht Friese hengsten.


De hengsten Karl, Kjel, Lieuwe, Nenne, Nolle, Quo Vadis, Siewerd en Tiebe, waren enkele maanden geleden al gekozen om de koets te mogen trekken. De laatste twee hengsten waren er dit keer voor het eerst bij. “Er lopen alleen maar hengsten mee. Een gemengd span zou te onrustig worden. Paarden zijn net mensen. Ze hebben allemaal een eigen karakter. De ene loopt liever naast dat paard, en er is een verschil tussen de voorste en achterste paarden. Je hebt werkpaarden en luxepaarden’’, vertelde stalmeester Bert Wassenaar twee jaar geleden over zijn selectie.

Stalgenoten


De stalgenoten van de Friese hengsten kwamen ook in actie. Zij trokken de koets van prins Constantijn en prinses Laurentien en de koetsen voor de leden van de hofhouding.

Stamboeken


Het hof heeft in totaal 24 koetspaarden, daarnaast zijn er ook nog acht rijpaarden. Al deze paarden zijn aangemeld bij een Nederlands stamboek, ze komen uit het KWPN stamboek, het Friesch Paarden stamboek of het Groninger stamboek. De meeste van deze paarden komen in de hofstallen als ze vijf jaar oud zijn en lopen zo’n vijftien dienstjaren.

Matten


Om ervoor te zorgen dat de paarden niet uitgleden, waren er op verschillende plekken in de stad rubberen matten neergelegd.



Bron: Leeuwarder Courant