Buitenrit
Buitenrit Foto: Arnd Bronkhost | Arnd.nl

Haal het beste uit je paard!

Training Opvallend Verzorging

Of je nu een fanatiek wedstrijdruiter bent, of een recreatieve ruiter. We willen allemaal het beste voor ons paard en het beste uit hem halen. Met deze acht tips haal je het beste uit je paard.

1. Voeding

Wat een paard precies aan voeding nodig heeft, verschilt van paard tot paard. Zorg ervoor dat je het beste dieet voor jouw paard samenstelt. Zoek hiervoor eventueel hulp bij specialisten.

2. Stal

Paarden kunnen in principe prima 24 uur per dag buiten staan, maar wanneer je een fanatiek wedstrijdruiter bent is het vaak logisch om je paard ook binnen te zetten. Ontdek waar jouw paard zich het beste bij voelt.

3. Weide

Hetzelfde geldt ook andersom, paarden moeten zeker een aantal uur per dag in de weide of paddock kunnen. Vrij rond lopen voorkomt niet alleen medische zaken als stalbenen, maar is ook goed voor de psyche van je paard.

4. Medische routine

Wanneer je paard niet gezond is, kan hij ook niet op zijn best presteren. Zorg voor een regelmatig bezoek van de hoefsmid, dierenarts en eventueel andere specialisten.

5. Uitdaging

Geef je paard uitdaging om het beste uit zichzelf te halen. Dit kan op verschillende manieren. Heb je een fanatiek werkpaard, dan kun je hem natuurlijk extra uitdaging geven tijdens jullie trainingen. Maar je kunt ook kiezen om grondwerk te proberen of hem nieuw speelgoed te geven.

6. Dekens

Niet elk paard heeft een deken nodig, maar sommige paarden hebben er veel profijt bij. Denk aan een warme zomerdag, lek gestoken worden door vervelende beestje is niet fijn. Ook in de winter kunnen sommige paarden profijt hebben van een deken, bijvoorbeeld wanneer je paard geen goede wintervacht ontwikkeld.

7. Feel good rit

Ook paarden hebben baat bij een ‘feel good’ rit. Ga bijvoorbeeld eens samen lekker naar het bos om te ontspannen.

8. Wees het beste voor je paard

Wanneer je het beste uit je paard wilt halen, moet je ook het beste van jezelf geven. Blijf lessen volgen of zorg dat er af en toe iemand met je meekijkt. Zo blijf je jezelf ontwikkelen als ruiter. Verdiep je in zaken als voeding en zorg ervoor dat je je paard ook het beste kunt geven.

Bron: Horse Listening