120719774_ABFweb
120719774_ABFweb

Help je paard het beste uit zichzelf te halen

Welzijn Opvallend Verzorging

Welke sport of activiteit je ook met je paard onderneemt, voordat je in het zadel stapt moet je zeker zijn dat je het paard in al zijn behoeftes tegemoet komt. Elke prestatie is gebaseerd op de gezondheid en het mentale welzijn van je paard. Hieronder volgen enkele tips ter overweging, om te zorgen dat je paard goed in zijn vel zit.

‘Het hangt er vanaf’ is hierin een belangrijk begrip. Hoeveel is te weinig en wat is te veel? Wat voor het ene paard perfect is kan bij een ander paard stress veroorzaken. Wat voor de één werkt, werkt niet per definitie voor de ander. Het is belangrijk om goed te luisteren naar je paard, om zo een perfecte routine te ontwikkelen dat aan de specifieke behoeften van jouw paard voldoet.

1. Voerschema

Hoewel het waar is dat sommige paarden het prima doen op hooi in de winter en gras in de zomer, moeten we ons realiseren dat zodra we meer van het paard gaan vragen, het nodig is om de voedingswaarden van zijn voerschema nader te onderzoeken. Wat je je paard precies moet voeren is een van de meest kritieke dilemma’s. 

Hoe meer competitief en intensief wordt, hoe meer het van belang is aandacht te schenken aan zijn voerschema. Hoeveel hooi heeft hij nodig? Welke voeding past bij het werk dat ik van hem verlang? Veranderen deze eisen als ik meer van mijn paard vraag? Als je in je eentje niet uit deze vragen komt, vraag dan eens advies aan je instructeur, voerleverancier of dierenarts.

2. Rust

Als we prestaties van ons paard verlangen, moeten we bewust zijn van de hoeveelheid rust die het paard nodig heeft. Sommige activiteiten verlangen een volledig uitgerust, energiek paard dat in de nacht gegarandeerd zijn slaap krijgt. Jij kent je paard het best, bepaal op welke manier je hier invulling aan geeft om de rust van je paard te garanderen. Voor het ene paard is dit ‘s nachts op de wei, een ander paard is beter af ‘s nachts op stal.

3. Buitenlucht

Geef je paard dagelijks vrije tijd in de wei of de paddock. Het vrij rondlopen en een kans krijgen om te communiceren met zijn paardenvrienden is essentieel voor de fysieke en mentale gezondheid van je paard.

4. Gezondheid

Het spreekt voor zich dat een paard gezond moet zijn als het op de toppen van zijn kunnen wil presteren. Zorg dat je paard regelmatig wordt ontwormt, zijn hoeven op tijd worden bekapt en/of beslagen, de paardentandarts geregeld langskomt en de dierenarts wordt ingeschakeld indien nodig.

5. Mentale stimulatie

Op stal staan, de paddock in, een uurtje rijden, op stal staan. Van elke dag dezelfde routine wordt je paard niet gelukkiger. Zorg dat je je paard mentaal genoeg blijft uitdagen. Zorg voor afwisseling, speelse activiteiten en veel contact met soortgenoten.

6. Dekens

Of het nu wel of niet goed is om je paard een deken op te doen blijft altijd een discussie. Of je ervoor kiest je paard een deken op te doen is natuurlijk geheel aan jou. Een deken kan dienen als ‘draagbare beschutting’ indien nodig. Bijvoorbeeld bij bloeddorstige dazen en vliegen, koude aanhoudende regen of extreme vrieskou.

7. ‘Feel good’-ritjes 

Zet je paard niet elke keer dat hij zijn zadel op krijgt keihard aan het werk. Maak eens een ‘feel good’-ritje ter ontspanning en afwisseling. Dit kan een buitenrit zijn, maar ook een relaxed ritje in de bak. Hoe blijer je je paard kunt maken, hoe liever hij met je aan het werk gaat.

8. Wees de beste ruiter/trainer die er is

Ook jij maakt deel uit van het geluk van je paard. Wees nooit uitgeleerd, blijf je vaardigheden ontwikkelen en jezelf verbeteren. Zorg dat jij tevens net zo fit bent als je van je paard verlangt.

Bron: Bit & Cap  / Horse Listening