trailer vervoer
trailer vervoer

Vogelgriep in Biddinghuizen, beperking paardenvervoer

Nieuws

In Biddinghuizen is bij een vleeseendenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het besmette bedrijf wordt geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).Dit heeft ook consequenties voor het vervoer van paarden vanuit het 10 kilometergebied rondom Biddinghuizen.


Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een hoog of laag pathogene variant gaat. Nadere analyse door het Centraal Veterinair Instituut (nieuwe naam Wageningen Bioveterinary Research) moet dit uitwijzen. De verwachting is dat de resultaten van deze analyse binnen enkele dagen beschikbaar komen.

Rond het bedrijf in Biddinghuizen is een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen enkele andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Vanuit het 10 km gebied (toezichtsgebied) rond Biddinghuizen mogen op dit moment alleen paarden vervoerd worden met een verklaring van een dierenarts dat het vervoer naar een specialistische kliniek noodzakelijk is, omdat het paard in een levensbedreigende situatie is. Verder moet vaststaan dat de ontvangende specialistische kliniek het paard inderdaad wil opnemen. Ook moet je de route met de NVWA overleggen. Het is mogelijk dat deze regeling binnen enkele uren tot dagen wordt aangepast. Kortom: dit betekent dat paarden vrij vervoerd mogen worden in de rest van Nederland.

Houd de website van de Rijksoverheid goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatst ontwikkelingen.

Bron: Persbericht KNHS