Zwilwrat
Zwilwrat

Zwilwratten, hebben ze een functie en moet je ze verzorgen?

Nieuws

Zwilwratten zijn de hoornachtige plekken op de binnenkant van de paardenbenen. Op de voorbenen zitten ze iets boven de voorknie en op de achterbenen aan de onderzijde van de sprong.


Verwijderen

Voor zover bekend heeft de zwilwrat geen functie. De zwilwrat groeit altijd door maar langzamer dan de hoef. Het hoorn brokkelt af als de laag te dik wordt maar je kunt er ook met de hand of een tang een stukje afhalen. Een hoefsmid wil dat meestal ook wel voor je doen. Aan degenen die het liever zelf doen, raadt hoefsmid Edwin Veenstra uit Oldeberkoop aan voorzichtig te werk te gaan om niet per ongeluk in het vel te knijpen. Ook moet je voorkomen dat je te diep gaat want alleen het dode hoorn is gevoelloos. Het levend weefsel eronder is wel degelijk gevoelig want de huid is daar zeer goed doorbloed.

Verzorging

Er is geen speciale verzorging nodig maar als de zwilwrat erg droog is kan die gaan scheuren en een pijnlijke ontsteking veroorzaken. In diepe kloven kunnen bovendien staartharen blijven haken waardoor er soms hele strengen uit worden getrokken. Als je de zwilwratten kort en soepel houdt, kun je allerlei narigheid voorkomen. Smeer ze eventueel in met hoefolie.

Een zwil…wat?

Vraag een niet-paardenmens om een zwilwrat aan te wijzen en diegene zal je niet-begrijpend aankijken. Waar komt het woord eigenlijk vandaan? De herkomst van ‘zwil’ vinden we in de Etymologiebank. Zwil is de oude betekenis voor ‘eelt’, maar zwil stond vroeger ook voor een lage turfhoop die lag te drogen. Wrat staat voor ‘hard, ruw knobbeltje op de huid’ en ook voor ‘huiduitwas’. In het buitenland red je je meestal met de term ‘kastanje’ want in vrijwel alle landen is dat de aanduiding. Vraag daar in Spanje echter niet om want dan krijg je waarschijnlijk iets in je handen gedrukt waarmee je kunt klepperen. De Spaanse vertaling Espejuelo betekent ‘spiegeltje’, wat ons voor nieuwe raadselen stelt.
Engels:                 Chestnut Duits:                     Kastanie Frans:                    Châtaigne Spaans:                 Espejuelo Italiaans:               Castagna Portugees:          Castanha

Lees ook: Gezond groomen

Bron: Diergeneeskundig Centrum Groningen