161230030_ABFweb
161230030_ABFweb

Primeur: Gaat deze robot de instructeur vervangen?

Nieuws

Het vinden van de juiste instructie valt vaak niet mee. Als het aan SoftBank Robotics ligt zijn menselijke instructeurs misschien binnenkort wel verleden tijd. Wij hebben via interne bronnen vernomen dat er een wel heel speciale robot op de markt zal komen. Goed nieuws voor de ruiters, maar minder goed nieuws voor de instructeurs onder ons.



De perfecte match


Je wilt als ruiter je graag blijven ontwikkelen. Het nemen van les bij een gediplomeerd instructeur helpt je daar te komen waar je wilt zijn. Het moet wederzijds klikken, moet de informatie op een voor jou prettige manier kunnen overdragen én je moet er natuurlijk ook nog iets van opsteken. Héb je eenmaal de voor jou en jouw paard perfecte match gevonden, dan blijkt dat deze persoon niet op locatie kan komen. Dat betekent dat je vervoer nodig hebt, áls je paard al de trailer in wil.

10.000 verschillende stemcommando’s


Trainen kun je, als het aan SoftBank Robotics ligt, gewoon in je eigen tijd en op de locatie van jouw voorkeur. Wat begon als een simpele test om te ontdekken waar robots toe in staat kunnen zijn, heeft nu geleid tot een ontdekking van formaat. Onderzoekers van het Japanse bedrijf is het gelukt om een robot te ontwikkelen die niet alleen bewegingen waar kan nemen, maar daar ook op kan anticiperen. 5 jaar geleden is er begonnen met de ontwikkeling van deze robot, welke nu mede ingezet zal worden voor patiënten die lichamelijke klachten ervaren. Ming Sun Din, die aan het hoofd van het onderzoek staat, is razend enthousiast. Het apparaat is in staat om maar liefst 10.000 verschillende stemcommando’s te geven, gebaseerd op wat de robot opmerkt. De commando’s zijn ingesproken en vastgelegd in een kleine chip.

Minimale spierspanning herkennen


Het plan ligt er om deze robot ook in de paardenwereld te introduceren. Dat is goed nieuws voor de ruiters onder ons. Het betekent namelijk dat hij ook inzetbaar zal zijn om vanuit het midden van de bak jou te voorzien van feedback. Uiteraard spreekt hij alleen de commando’s uit die vast zijn gelegd in zijn chip. Hij wordt zo ingesteld dat hij verschillende programma’s bevat. De robot is in staat is om minimale spierspanningen te herkennen en aan te geven. Het herkennen is mogelijk dankzij een geïntegreerde slimme camera. Afhankelijk van waar de spanning zich bevindt, pikt het  één van de vastgelegde commando’s uit zijn geheugen. Hierdoor wordt de persoon in kwestie zich niet alleen bewust van de spanning, maar hoort hij ook gelijk wat hij hieraan kan doen.

Trainen op het gewenste niveau


Het is de bedoeling dat testpersoon op een robotpaard plaats zal nemen en de bewegingen per oefening met elektroden in kaart worden gebracht. Vervolgens wordt de informatie op een chip gezet.  Je kunt zo samen met je paard trainen vanaf de klasse B tot aan de Z. Hij let hierbij specifiek op jouw zit afhankelijk van de oefening die je wilt rijden. Vraag je je af of je qua niveau al klaar bent voor de L als je nu nog in de B rijdt? Dan kun je nu onbeperkt oefenen. Hoe hoger het niveau, hoe strenger de instructierobot zal kijken naar jouw zithouding. Is het niveau te hoog gegrepen? Dan schakel je gewoon weer terug naar een lager niveau.

Een kleine investering


Ming Sun Din geeft aan al een investeerder gevonden te hebben en de robot binnen nu en een jaar op de markt te brengen. De productiekosten worden geraamd op zo’n 1200 euro per robot. Dat is relatief weinig, maar het blijft een fiks bedrag voor de gewone ruiter. Je moet het vooral zien als een investering. Met zo’n instructierobot spaar je heel wat kosten voor lessen uit. Klein detail; hij kan voor alsnog alleen Engels praten.

Verwacht wordt dat het bericht morgen ook officieel naar buiten zal komen door SoftBank Robotics. Uiteraard plaatsen we dan gelijk een update en een link.

Bron: SoftBank Robotics / Bit Magazine