170213071_ABFweb
170213071_ABFweb

Bijrijdpaard: De voor- en nadelen

Nieuws

Veel ruiters rijden een paard van iemand anders. Een bijrijdpaard heeft zo zijn voor- en nadelen. We vroegen jullie om ervaringen - waar massaal op gereageerd werd, dank - en hebben een lijstje samengesteld.


Tijd & geld

Een eigen paard kost ontzettend veel tijd en geld. Als je een paard voor iemand anders rijdt, kun je de kosten delen of mag je met een beetje geluk zelfs gratis rijden. Ook hoef je niet elke dag te gaan als de eigenaar zelf ook nog komt. De ideale oplossing dus als je wat geld en/of tijd te kort komt.

Leren

Je leert meestal meer dan op een manege. Zo mailt ook Milja van Rooyen: “Mijn bijrijdpaard kan veel meer dan de manegepaarden bij ons. Ik heb nu in een jaar al tien keer meer geleerd dan op de manege.” Daarnaast kan een bijrijpaard ook goedkoper zijn. En kan je, zoals Milja, ook de kans krijgen om te mogen starten op wedstrijden. Hoe leuk!
Een van onze Bit-lezers rijdt een paard dat op de Paralympische Spelen heeft gelopen. En Anouk Burgering Holleman, de moeder van Kim Burgering (negen jaar) geeft aan dat hun bijrijdpony Lucky de ideale manier is om te ontdekken of een eigen pony iets voor haar dochter is. Heel leerzaam. Dat vindt Jill van de Klundert ook: “Je kunt heel veel leren door verschillende paarden te rijden en met hun eigenaren in contact te komen, want iedereen heeft andere inzichten en manieren.’’

Eigenaren

Wederzijds vertrouwen is erg belangrijk als je een paard van iemand anders rijdt. Een goede klik met de eigenaar is erg belangrijk. Er zijn eigenaren die jou om zes uur ‘s ochtends in de stal ontbijt komen brengen als je aan het ‘knotten’ bent voor een wedstrijd. Sharon Stijnen heeft zo’n fijne band met de eigenaresse van haar bijrijdpaard dat ze zelfs de luiers verwisseld van haar zoontje. Ook Paola Draadjer heeft een erg goede klik met de eigenaresse van haar bijrijdpaard. Zij zijn al tien jaar vriendinnen en maken vaak samen buitenritten. Op deze manier is een bijrijdpaard ontzettend gezellig!
Helaas gaat het ook wel eens anders; soms klikt het niet zo goed en dit maakt het overleggen moeilijk. Soms zijn eigenaren erg streng of hebben zij andere ideeën, over bijvoorbeeld de training of verzorging van het paard. Dit kan dan erg vervelend zijn.
Het is soms even zoeken naar de goede combinatie met het paard en eigenaar. Naomi Luder  & Manon van Pinxteren zijn allebei erg blij op de plek waar ze nu rijden alleen heeft het bij beiden ook even geduurd voordat ze deze fijne plekken hadden gevonden. Geduld & goed blijven zoeken dus!

Beslissingen

Het blijft een nadeel dat het paard niet van jou is, hierdoor kun je dus niet alles zelf beslissen. Je kunt meestal niet last minute beslissen om te gaan rijden en vaak ben je niet de enige ruiter. Omdat je met meerdere mensen een paard deelt, moet je vaak van tevoren afspreken wanneer wie gaat rijden. Je hebt dus meestal wel wat minder vrijheid ten opzichte van een eigen paard. Toch zijn er ook Bit-lezers die alles zelf mogen beslissen, zoals de gehele training van het paard.

Verkoop van je bijrijdpaard

Ook kan er door de eigenaar besloten worden om het paard te verhuizen of te verkopen. Sommige ruiters geven aan dat paarden soms onverwachts verkocht worden, nadat zij een hoop tijd en geld hebben geinvesteerd in het paard. Het paard is naar een hoger niveau getraind en dus meer waard geworden. Hierdoor kan de eigenaar het paard makkelijker verkopen. Het is goed om hierover goede afspraken op papier te zetten.
Jet Verlangen heeft het over een dubbele bonus voor de eigenaar: ‘’ Veel vragen een bijdrage van je om het paard te mogen rijden. Als je net van de manege afkomt, snap ik dat. Maar als je inmiddels wedstrijdervaring hebt, jonge paarden hebt gereden, op een stal werkt en fanatiek traint, vind ik het niet meer logisch om een bijdrage te vragen. Zo heb ik dat ervaren. Ik reed een paard, super scheef en compleet vast. Ik dacht; een leuk project. Uiteindelijk na een paar maanden hard trainen, werd het paard fijn recht en lekker los in zijn lijf. Deze maanden heb ik betaald dus, om dat paard recht te krijgen. Voor de eigenaar soms een dubbele bonus, want de keer erop dat ik kwam, was het paard weg.”
Ook als recreatieve ruiter is het natuurlijk erg vervelend als je paardenvriendje wordt verkocht. Veel lezers hebben ook al veel gebroken harten gehad door verkoop van bijrijdpaarden.

Aansprakelijkheid

Als laatste punt geeft Emmy Bakker aan: ‘’Ik heb een heel zwaar ongeluk gehad met dit bijrijdpaard waar ik niet onbeschadigd uit ben gekomen. De ziektekostenverzekering gaat veel vragen stellen of er aansprakelijkheid mogelijk is bij de (particuliere) eigenaar. Dit is iets waar veel mensen niet bij stil staan, maar wel goed om daar afspraken over vast te leggen.” Gelukkig gaat het nu wel goed met Emmy.
Een bijrijdpaard is dus een ideale uitkomst als je goede afspraken maakt en een fijne klik met de eigenaar hebt!
Bron: Bitmagazine.nl