160609069_ABFweb
160609069_ABFweb

Verzorgpaard ideaal?

Nieuws

Als je geen eigen paard kunt betalen is er niets idealer dan een verzorg-/bijrijdpaard. En als je zelf een paard hebt, dan is het natuurlijk hartstikke fijn dat iemand hem verzorgt wanneer jij niet kunt. Toch? We vroegen jullie naar jullie ervaringen omtrent verzorgers/bijrijders.


“Ik heb een eigen paard, en een fantastische bijrijder”, vertelt Whitley Hasselbaink. “Elke zondag spreken we af wie op welke dagen gaat, wat erg handig is omdat ik veertig uur per week werk op onregelmatige dagen en tijden. We hebben dezelfde stijl qua rijden, ze informeert mij altijd hoe het met mijn paard gaat en of er nog bijzonderheden zijn, en ik kan altijd van haar op aan.” De bijrijder van Whitley betaalt een kleine bijdrage per maand voor het mogen rijden van haar paard, in tegenstelling tot de bijrijder van Yaël Hagelstein, die geld toe krijgt. “Nu ik ziek ben, kan ik zelf niet rijden”, vertelt Yaël. “Dankzij mijn bijrijder wordt mijn paard toch getraind en raakt ze niet uit conditie. Ik betaal haar ervoor, maar wat ik betaal vind ik precies de goede prijs. Ik ben erg blij met de extra hulp, die kan ik op dit moment goed gebruiken.”

Privépaard als uitdaging


Dat het voor de eigenaar van het paard plezierig kan zijn om een bijrijder te hebben snappen we nu, maar wat zijn de voordelen als bijrijder? “Ik zie het rijden van een privépaard als een uitdaging”, aldus Andres Henckens. Hij is 45 jaar oud, en rijdt net sinds vier jaar. “Manegepaarden zijn erg lief hoor, maar naar mijn idee leer je hier meer van. Via een Facebookforum ging ik op zoek naar een bijrijdpaard. Toen ontdekte ik een onverwacht voordeel van ‘iets’ ouder zijn dan de gemiddelde manegeruiter, er zijn eigenaren die de voorkeur geven aan een volwassene met eigen vervoer als bijrijder! Ik vond een springpaard om bij te rijden. Je denkt dat je na vier jaar heel wat kunt, maar wat dit paard mij in de vier maanden dat ik nu bijrijder ben geleerd heeft is onvoorstelbaar.” Irene Hogendoorn ziet nog meer voordelen als verzorgster/bijrijder. “Ik kan geen eigen paard betalen, maar op één stal rijd ik verschillende paarden bij (waarvan één praktisch mijn eigen paard is) zonder hiervoor te hoeven betalen. Daarnaast zou ik voor een eigen paard ook niet genoeg tijd hebben, maar nu hoef ik er niet elke dag heen te gaan. Bovendien krijg ik in ruil voor het werk dat ik op stal doe ook korting op lessen met deze paarden.”

Het laatste woord


Als je altijd een eigen paard hebt gehad, dan is het een hele omslag als jij ineens de bijrijder wordt. “Na jarenlang een eigen paard te hebben gehad, rijd ik nu drie keer per week het paard van iemand anders”, vertelt Elise Berkhout. “Het voordeel is dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid en kosten niet bij mij liggen. Maar ik moet wel zeggen dat ik het als voormalig paardenbezitter lastig vindt het eigenaarschap niet in handen te hebben. Ik heb zo mijn eigen ideeën over wat goed is voor een paard wat betreft hoeveelheid training, supplementen, et cetera. Als eigenaar heb je hierin toch het laatste woord.” Gelukkig hoeft dit vaak geen problemen op te leveren als je het als eigenaar en bijrijder goed met elkaar kunt vinden. Alleen is het soms wel een kunst de juiste klik te vinden. “Ik heb al drie jaar lang een onwijs goede bijrijder voor mijn paard”, vertelt Michelle Noa. “Helaas kon ze door een verhuizing niet meer op vaste dagen. Ik heb toen andere meiden ‘aangenomen’ als verzorger die hun afspraken totaal niet na kwamen. Mijn paard is namelijk een dominante puber waar ze stiekem een beetje bang voor waren. Hierdoor kwamen ze niet op stal, en kon ik alsnog zelf gaan. Voor mijn 21-jarige New Forest heb ik nu een leuk meisje gevonden, maar mijn driejarige Welsh ga ik toch maar zelf doen. Dan weet ik zeker dat het goed gaat.”

Contract


Naast de eigenaar van het paard heeft ook de staleigenaar van de stal waar het paard staat te maken met de verzorger. Bij stal Wagemakers zijn ze zich daar erg van bewust, de bijrijder/verzorger is zelfs opgenomen in het contract. “Deze persoon komt net als de eigenaar van het paard op ons privéterrein”, vertelt Mascha Wagemakers. “Op sommige stallen wordt daarom ook aan de bijrijder een vergoeding gevraagd. Wij doen dat niet, maar hebben wel bepaalde regels aan verzorgers gebonden in ons contract. Zo staat er bijvoorbeeld in vermeld: “Maximaal één verzorger per klant. Verzorger neemt nooit bezoek mee. Klant is verantwoordelijk voor acties verzorger. Verzorger komt zijn/haar ding doen, en verlaat daarna onze stal.” Dit is omdat wij in het verleden dusdanig last hebben gehad van verzorgers, doordat klanten simpelweg de regels, normen en waarden van onze stal niet goed overbrengen.”

Bron: Bitmagazine.nl