Pony's in de wei
Pony's in de wei Foto: Arnd Brnkhorst | Arnd.nl

De verzorgpony als leermeester

Fun Opvallend

Heel veel ruiters hebben het rijden geleerd in de praktijk, onder andere door de ervaring met een verzorgpony. Misschien herken je jezelf in de volgende beschrijving…

Yes, een verzorgpony!

Je hebt al een tijdje les gehad bij de manege en je besluit dat het tijd wordt voor een verzorgpony. Een pony (bijna) helemaal voor jezelf... Je droomt ervan hoe hij je hinnikend zou begroeten, je hem vlot zou zadelen en al snel heerlijk door het bos zou galopperen.

Dolgelukkig ben je dan ook als je op een pony van een boer uit de buurt mag rijden. Je moet je er wel even zelf mee redden, maar dat gaat zeker lukken.

Pony vangen

Opgetogen stap je de wei in met het halster, waar al snel blijkt dat de pony in kwestie jouw enthousiasme helaas niet deelt. Wanneer je hem bijna heb bereikt, dendert hij met zijn staart in de lucht naar de andere kant van de wei, gevolgd door zijn kuddegenoten. 

Vol goede moed probeer je het opnieuw, met hetzelfde resultaat. De pony’s gaan het spelletje steeds leuker vinden en wat is dat weiland enorm.

Het hoofdstel

Wanneer het dan toch eindelijk gelukt is hem te vangen, dient het volgende probleem zich aan. Er is wel een hoofdstel, maar dat lijkt toch heel anders in elkaar te zitten dan die op de manege. Wanneer er niemand in de buurt is met kennis van zaken, blijkt het ineens niet zo’n makkelijk klusje om een hoofdstel om dat hoofd te krijgen. 

Waarbij de pony natuurlijk ook zeker niet van plan is mee te werken. En aangezien je zijn halster af hebt moeten doen, lijkt hem dat de ideale gelegenheid om lekker te gaan grazen of een blokje om te gaan.

Het zadel

Een zadel is er ook. Een willekeurig zadel, dat wel. Want een zadel is een zadel tenslotte, dat doe je op een pony en dan kan je rijden. Dat een zadel goed moet passen en dat daar heel wat bij komt kijken, dát inzicht komt pas over een aantal jaren. Zo goed en zo kwaad als het gaat probeer je het zadel op de juiste plaats te krijgen en de singel vast genoeg zodat het in elk geval blijft zitten.

En dan is het zover!

Eindelijk, je bent klaar om te gaan rijden. Natuurlijk ben je in vol ornaat: je paardrijbroek, cap en rijlaarzen zijn allemaal dik voor elkaar. Als je geluk hebt, heb je met een ervaren rijpony te maken, maar voor hetzelfde geld is het alweer een paar jaartjes geleden dat er iemand op zat. En is er niemand die jou heeft verteld dat de pony er misschien ook een klein beetje verbaasd over zal zijn dat jij op zijn rug gaat zitten.

Rijden

Op de manege is het vrij gebruikelijk dat de pony’s gewoon gaan lopen. Meestal ook wel redelijk braaf. Maar deze doet dat niet. Deze loopt helemaal niet. Deze eet gras en doet alsof jij niet bestaat. Of gaat juist veel te hard en is niet van plan om te stoppen.

Wat nu?

In het echt blijkt het dus allemaal een heel stuk moeilijker dan het prachtige plaatje dat je voor ogen had. Je zou het kunnen opgeven en huilend naar huis fietsen, roepend dat je nooit meer wilt paardrijden. 

Maar je bent een echte paardengek en dus ga je door. Je neemt lekkere hapjes mee en leest alle boeken die je kan vinden om deze pony beter te begrijpen. Je hangt rond in de wei en probeert vrienden te worden. Je loopt halve middagen achter hem aan tot hij uiteindelijk besluit dat het best leuk zou kunnen worden met jou. Je haalt het hoofdstel uit elkaar en zet het weer in elkaar om te begrijpen hoe het zit. Je neemt je vriendinnetjes mee om je te helpen en oefent net zo lang tot het rijden wél lukt.

Een geweldige leerschool

Makkelijk wordt het niet, maar uiteindelijk wordt al je harde werk beloond: met mooie ritjes en momenten om van te genieten, al is het dan niet zonder slag of stoot. Je bouwt een band op met de pony en deze leert jou lessen waar je de rest van je leven voordeel van zal hebben. 

Je leert doorzetten en omgaan met frustraties, je leert om je doelen bij te stellen en je dromen aan te passen aan de realiteit. Je hebt kennisgemaakt met het wezen paard en in de praktijk geleerd om te gaan met zijn eigenschappen, wat een stevige basis zal zijn voor je verdere leven met paarden.