IMG_1050
IMG_1050

7 Fotografietips van Nikki de Kerf

Nieuws

Met de zomer in het vooruitzicht gaan we natuurlijk weer een hoop mooie foto’s van ons paard maken, maar hoe doe je dit nou het beste? Paardenfotograaf Nikki de Kerf geeft je een aantal tips!1. Achtergrond


“Let tijdens het maken van de foto’s niet alleen op je paard, maar ook goed op de achtergrond en omgeving. De mooiste foto’s krijg je met een rustige achtergrond, zo ligt de focus bij het paard. Let er bijvoorbeeld goed op dat er geen boom of lantaarnpaal uit het hoofd van je paard groeit”, vertelt Nikki.

2. Aandacht


Je wilt natuurlijk dat de oren van je paard naar voren staan op de foto, maar hoe krijg je dit het beste voor elkaar? “Je wilt de aandacht van je paard trekken, maar hem niet bang maken. Een bang paard straalt dit ook vaak uit op de foto. Er zijn verschillende manieren om de aandacht van je paard te trekken. Zo heb je apps voor je telefoon die hinnik geluiden afspelen of je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van droge rijst in een bakje en een rammelaar creëren. Wat vaak ook goed werkt is een ballon opblazen en weer leeg laten lopen of bellen blazen”, geeft Nikki als tip.

3. Uitsnede


Denk tijdens het maken van de foto’s of tijdens de nabewerking goed na over de uitsnede. Nikki: “Als de focus volledig op het paard ligt, wil je geen afgesneden oren op de foto hebben”. Zorg er ook voor dat je paard genoeg ‘ademruimte’ overhoudt aan de onderkant van de foto en laat genoeg ruimte over bij de kijkrichting.

4. Standpunt


“Om je paard eens op een andere manier te fotograferen kun je ook met je standpunt spelen. Met een laag standpunt lijkt je paard groter en krachtiger. Ook kun je hiermee een leuk effect creëren door bijvoorbeeld tussen het gras door te fotograferen”, legt Nikki uit. Pas wel op met hoge standpunten, hierdoor lijkt je paard snel klein en knullig. “Ga vooral ook niet te dicht op je paard staan, je kunt beter wat inzoomen voor een mooier effect. Pas hierbij wel op met smartphone camera’s, deze gaan het beeld vaak vergroten in plaats van in te zoomen.”

5. Focus op de goede punten van je paard


Je wilt je paard natuurlijk zo voordelig mogelijk op de foto zetten, focus daarom op zijn goede punten. Heeft je paard bijvoorbeeld veel front, dan is het mooi om dit te benadrukken. Is je paard iets overbouwd, plaats hem dan iets op een oplopend stuk om dit te compenseren. Wil je je paard fotograferen terwijl hij beweegt, let dan goed op de horizon. “Deze moet op de foto recht of licht opwaarts zijn, het is niet mooi als je paard neerwaarts loopt”, legt Nikki uit. “Focus voor je timing van de foto op de beweging en de balans van je paard. Zoek het moment waarop hij de meeste kracht uitstraalt, dit is meestal wanneer het binnenbeen voor is.”

6. Leer je apparatuur kennen


Werk je met een camera, leer deze dan vooral goed kennen. “Wat zijn de verschillende effecten en hoe stel je deze in? Door je camera op automaat te laten staan, haal je er nooit het beste uit.”

7. Werk samen


In je eentje je paard mooi fotograferen is vaak lastiger dan je denkt. Nikki werkt daarom het liefst met een groepje van drie mensen. “Eén iemand maakt de foto’s, één trekt de aandacht van het paard en één houdt het paard vast. Zo heeft iedereen zijn eigen taak.”

Bron: Bitmagazine.nl