hoef been
hoef been

Tips voor goede hoefverzorging

Nieuws

Het is herfst en dat betekent meer regen en dus ook meer vocht. Waar moet je dan op letten bij paardenhoeven en hoe zorg je ervoor dat de hoeven van jouw paard het hele jaar door gezond blijven? Naomi Weissenbach van Dierenkliniek Emmeloord geeft je tips voor goede hoefverzorging.


“Belangrijke basiskennis is dat de hoef van een paard hetzelfde is als het vingerkootje van de middelvinger bij de mens. Waarbij de nagel bij het paard helemaal rond is gegroeid. Deze nagel is de hoef die we zien als we naar het paard kijken. En de hoef groeit vanuit de kroonrand naar beneden”, legt Naomi Weissenbach van Dierenkliniek Emmeloord uit. “De buitenkant van een hoef is van hoorn, maar neemt wel degelijk iets op. Als de hoefsmid een stuk van de hoef afhaalt en je dit in de zon laat liggen, krult het op en droogt het uit. Dus er zit altijd vocht in de hoef. Voor hoeven die droog zijn, kunnen vochtinbrengende producten dus echt een verschil maken.”

Waar moet je op letten bij hoefverzorging?


“Een gezonde hoef onderscheidt zich doordat de structuren intact zijn. Dan bedoelen we de stralen, zool en wand”, aldus Naomi. “Is deze niet brokkelig of aan het ribbelen? Zie je geen losse flappen aan straal of wand? Dan is de structuur intact. Een hoef moet er eigenlijk gaaf uitzien. Dit betekent dat alles mooi egaal is en ook normaal ruikt. Wanneer je dagelijks de hoeven uitkrabt, is het logisch dat de hoef naar stal of modder ruikt, maar het moet niet vies ruiken. Als je een ‘tenenkaas’ lucht bespeurt en zwarte prut ziet, heeft je paard bijvoorbeeld rotstraal”, vertelt Naomi Weissenbach.

Belangrijke aspecten van een gezonde hoef


“Er zijn een paar punten waaraan je een gezonde hoef kunt herkennen:

  • Het ruikt niet raar;

  • Het hoorn ziet er stevig uit;

  • De wand mag niet brokkelen. Doet het dat wel, dan heb je of te lang gewacht met het inschakelen van de hoefsmid. Of heeft het paard een slechte kwaliteit hoorn. Of heb je met een onbeslagen paard over een grove ondergrond gereden;

  • De zool mag wel iets brokkelig zijn, want dit kan het oude hoorn zijn wat wordt afgestoten;

  • Het hoorn van de wand moet glad aanvoelen, dus geen diepe verticale lijnen erin. Dit kan namelijk betekenen dat het tussenhoorn is uitgedroogd;

  • Een hoef mag ook niet teveel ‘uitwaaieren’.”


Om de hoef gezond te houden, is het volgens Naomi verstandig om een standaard afspraak in te plannen bij de hoefsmid. “De hoefsmid zal dan de ene keer meer moeten doen dan de andere keer, maar als je wacht totdat je pas iets ziet aan de hoeven, dan kan het zijn dat je juist net iets te laat bent.”

Tips voor hoefverzorging


Behalve het bekijken van de gezondheid van de hoef, kun je de hoef ook dagelijks verzorgen om de gezondheid te verbeteren.

1.     Goed uitkrabben

“Belangrijkste is dat je de hoeven dagelijks goed uitkrabt. De meeste schimmels en bacteriën zijn namelijk anaeroob; ze gedijen het best in een zuurstofarme omgeving. Door eenvoudig de hoeven leeg te halen, komt er dagelijks lucht bij zodat de hoef een minder prettige woonplaats voor ze is. Je wilt niet dat het gaat broeien, wat in de zomertijd vaak erger is. Wanneer een paard diepe straalgroeven heeft en de hoeven worden niet dagelijks uitgekrabd, kom ik in de zomermaanden soms wel eens vliegenmaden tegen in de hoef. Goed schoonhouden dus!”

“Wees alleen niet te hard met het ijzeren stuk van de hoevenkrabber, maar gebruik juist het borsteltje. Wanneer je met het ijzer te veel in de straalgroeven gaat ‘porren’ verzwak je de overgang tussen de harde en weke gedeelten. Voor optimaal schoonmaken van de hoef raad ik aan gebruik te maken van een simpele staalborstel, hiermee maak je de witte lijn ook mooi schoon.”

2. Houd rotstraal in de gaten

“Elke hoef heeft te maken met mest en urine, en het ene paard is daar gevoeliger voor dan het andere. Sommige paarden krijgen in dat geval rotstraal. Wanneer je merkt dat je paard hier last van heeft, is het goed om de hoeven af en toe te behandelen met een uitdrogend en/of verzorgend middel. Zoals bijvoorbeeld teer, dry-feet spray, blue wonder gel, Kevin Bacon hoof solution of een ander product. Al deze producten hebben het doel om de bacteriegroei te stoppen en het hoorn te versterken.”

3. Hoefsmid bij holle wand brokkelhoeven

“Wanneer je paard last heeft van holle plekken in de wand bij brokkelhoeven is het belangrijk om hier een gediplomeerde hoefsmid naar te laten kijken. Het kan namelijk zijn dat er sprake is van witte lijn-ziekte, een schimmelinfectie. In dat geval kan de hoefsmid de aangetaste delen verwijderen en tips geven voor verdere behandeling.”

4. Behandelen van ‘weather hooves’

“Sommige paarden krijgen brokkelhoeven als ze dag en nacht in het land staan of in een te natte paddock. Dit noemen we weather hooves, en betekent dat het hoorn verweekt is. Hierdoor hebben bacteriën en schimmels vrij spel en kan schade ontstaan aan de hoef. Een beproefde methode hierbij is het insmeren met bruine teer. Hierbij kwast je dagelijks de hoef in, de onderkant maar ook een tot 1/3 van de hoogte aan de buitenkant. Het ziet er misschien niet mooi uit, maar het werkt wel heel goed!”

5. Invetten van hoeven

“Het dagelijks invetten van hoeven kan geen kwaad, maar bij een gezonde hoef (die niet in extreme weersomstandigheden staat) is het vaak niet van toegevoegde waarde. Je moet dus goed kijken naar de gezondheid van de hoef, wil dagelijks invetten van belang zijn.”

Er zijn natuurlijk enorm veel verschillende hoefproducten op de markt. Naomi Weissenbach legt uit dat je een olie bijvoorbeeld kunt gebruiken voor dagelijks onderhoud. “Om de invloed van buitenaf een beetje te beperken en om de hoef er netjes uit te laten zien. Teer gebruik je daarentegen echt om een bacterie of schimmel invasie te bestrijden. Dit gebruik je dus alleen als er een probleem is of als beschermende maatregel als je paard bijvoorbeeld gauw een vieze stal heeft.”

“Glue-U Hoof Wall crème is een soort crème voeding voor de hoef, wat je kunt gebruiken bij hoeven die gemakkelijk splijten in de lengte. Als je veel verticale lijntjes ziet, kan een dergelijke crème veel verschil maken, maar belangrijkste is dan alsnog om op tijd de hoefsmid erbij te vragen.”

Steentjes


Naomi heeft nog een laatste tip. “Zeker als je met je paard op een stuk grind/steentjes hebt gelopen, krab de hoeven dan extra goed uit. Zeker wanneer het paard op blote voeten loopt. De kleine steentjes die uit asfalt loslaten gaan namelijk in de witte lijn zitten, de aanhechting tussen de hoefwand en de zool. Als je deze steentjes er niet uithaalt kan het een losse wand veroorzaken of zelfs een ontsteking of kreupelheid.”

“Haal deze steeltjes eruit met een hoefnagel of een spijker, maar probeer het niet eruit te wrikken met de hoevenkrabber. Vaak maak je hierdoor het gat namelijk alleen maar groter. En dat geeft meer kans op infecties. Ook als je alleen maar in de berm stapt, is het controleren van de hoeven na een buitenrit van groot belang”, aldus Naomi Weissenbach.

Lees ook:

“Hoefscheuren? Werk voor de hoefsmid”

“Voeding en hoefkwaliteit”

Bron: BIT Magazine