hoeven hoefscheuren
hoeven hoefscheuren

Hoefscheuren? Werk voor de hoefsmid

Nieuws

Hoe klein ook, neem hoefscheuren altijd serieus. Zie je bloed, ga dan meteen naar een paardenkliniek. Waarschuw bij alle andere scheuren en afbrokkelingen je hoefsmid. Naomi Weissenbach, hoefsmid van Dierenkliniek Emmeloord, geeft uitleg over de oorzaak en de behandeling van hoefscheuren. In Bit 247, dit nummer verschijnt volgende maand, lees je het hele artikel. Hier alvast een sneakpeek!


Hoefscheuren zijn er in alle soorten en maten. Van een klein scheurtje in de teen of brokkelige zijkanten tot een diepe scheur vanaf de kroonrand. “Ik zeg altijd tegen klanten die bellen omdat er een scheur in een hoef zit of er een brok is afgebroken: geen bloed, geen kreupelheid? Dan geen paniek.” Hoefsmid Naomi Weissenbach geeft aan dat het echter in alle gevallen, dus hoe klein de scheur ook is, wel verstandig is om contact op te nemen met je hoefsmid voor overleg. “We hebben tegenwoordig allemaal van die handige telefoons, dus je kunt op zijn minst even een fotootje sturen. Dan kan ik inschatten hoe ernstig het is of hoe dringend ik erheen moet. Als het geen echte scheur is, maar een brok, is het meestal gebruiksschade. Als de scheur niet te hoog doorloopt, is dat net zoiets als wanneer je zelf een afgebroken nagel hebt. Een kwestie van de losse rafels verwijderen zodat ze niet in de weg zitten of verder inscheuren en de rest netjes gladvijlen.”

Enkele oorzaken van hoefscheuren



  • Steentjes. Bij een onbeslagen hoef kunnen kleine steentjes in de witte lijn dringen. Die vormt de verbinding tussen de hoefwand en het binnenste ‘leven’. Je kunt de witte lijn langs de rand zien lopen als je onder de hoef kijkt. Binnengedrongen steentjes kunnen brokkelhoeven veroorzaken en zelfs helemaal omhoog kruipen, waarna bovenaan bij de kroonrand ontstekingen ontstaan.

  • Verkeerde hoefbalans. Als een paard bijvoorbeeld heel steil op zijn voeten staat of er zijn aan de binnen- of buitenkant verschillen in hoogte, ontstaat er onevenredige druk op de hoornwand, die daardoor kan splijten.

  • Verkeerd hoefbeslag. Te hard drukkende lippen van een ijzer, te diep ingebrande lippen of te dikke hoefnagels kunnen de hoornwand beschadigen. Dat gebeurt ook als er te veel naar buiten in de wand wordt genageld.

  • Achterstallig onderhoud. Als een paard te lang niet wordt bekapt of beslagen, is de kans op scheuren en afbrekende stukken groter.


Lees het gehele artikel in Bit 247, volgende maand te koop!