Stoppen of doorgaan met je paard?
Nieuws
Je hebt het misschien wel eens meegemaakt, of je zit er wellicht middenin. Aan alle kanten word je geadviseerd je paard weg te doen. Omdat hij niet geschikt is voor jou. Maar jij wil daar niets van weten.
Op je kop gaan staan om een paard te laten presteren, of gewoon laten doen wat jij wil. Daar beginnen de meeste profruiters niet eens aan. Ze zien, vanwege hun ervaring met meerdere paarden, in een oogwenk of een paard iets voor hen is, of ze er verder mee kunnen komen in de sport of niet. Met het paard dat hen geschikt lijkt, gaan ze verder, streven ze hun doel na.
Meer aandacht
Er zijn dus ook paarden die door de profs voorbij worden gelopen. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Ook met zulke paarden kun je ver komen. Maar het is oppassen met de paarden die ook door de gewone ruiters voorbij worden gelopen. Terwijl ze oh zo mooi zijn. En ook nog eens fantastisch kunnen lopen. Maar er is wat mee. Als een prof er voorbij loopt, waarschijnlijk gebrek aan instelling. En voor een gewone ruiter is dit paard vaak te ingewikkeld. Of toch niet? Uitgerekend jij valt voor zo’n paard, want jij ziet er wat in. Bovendien heb jij meer tijd om in dat ene paard te investeren. Naast je drukke baan heb je immers geen ruimte om meer paarden te rijden. Dus liever wat extra aandacht naar die ene.
Uitdaging
Die lastige eigenschappen van dat paard vind je niet erg. Zijn mooie koppie maakt al veel goed en zeker als je hem ziet lopen, krijg je een goed gevoel. Je vindt het een uitdaging om eraan te sleutelen. Dan maar een wat langere weg naar dat concours. De eerste weken ben je allang blij dat je een rondje bent blijven zitten. Nu is het gewoon een kwestie van de juiste kant opsturen. En als je dan nog een sprongetje kunt meepakken is je dag helemaal goed.
Negatief advies
Anderen staan hoofdschuddend langs de kant te kijken. “Stop er toch mee”, zeggen ze regelmatig. Maar jij wil daar niets van weten. Jij bent deze uitdaging aangegaan en zal ermee doorgaan. Het is je enige paard. Jij hebt voor hem gekozen en je hebt er alles voor over, ook al betekent dat af en toe zandhappen.
Plezier?
Maar wacht even. Wat was je doel toen je dit paard kocht? En droom je stiekem nog steeds van dat doel? Ga je nog steeds met plezier naar je paard?
Stoppen
Misschien heb je je doelen wel bijgesteld. Ben je op zoek naar een manier waarop het wel lukt. Prima. Maar als je twijfelt, is er maar een ding dat je kunt doen: stop ermee! Je doet jezelf en je paard er geen plezier mee om door te gaan. Zoek een paard waarmee je wel je doelen kunt nastreven of in elk geval weer zorgeloos kunt rijden. En verkoop je paard aan iemand die er andere plannen mee heeft die beter bij je paard passen. Of misschien heeft die persoon wel een heel andere aanpak die beter bij je paard past.
Frustratie
De moraal van dit verhaal is dat je niet faalt als je ervoor kiest te stoppen met je paard. Je wint er juist mee. Jij maakt namelijk een beslissing die een einde maakt aan je frustratie, namelijk dat het steeds maar niet lukt om je doel te behalen of überhaupt met plezier te rijden. En voor je paard is het winst, want die vindt het blijkbaar niet prettig wat je van hem vraagt. Jullie komen er dus allebei sterker uit.
Doorgaan?
Dus, denk er nog maar eens even goed over na: past jouw paard werkelijk bij je? Moet je ermee doorgaan? Zolang jij erin blijft geloven, is daar niets mis mee. Misschien is het goed om hulp in te schakelen die op een andere manier naar jullie kijkt dan je tot nu toe gewend bent. Opgeven is wellicht geen optie voor jou, want je zet graag je tanden ergens in. Maar houd steeds voor ogen: is dit wat ik wil? Is dit werkelijk mijn droompaard? Want met paarden is het net als met relaties. Soms is het goed om allebei een andere weg te gaan. Als er nog wat te redden valt, kan het goed zijn om aan jullie relatie te sleutelen. Wat je keuze ook is, succes ermee!
Bron: Bitmagazine.nl naar een idee van eventingconnect.today