Stille zit
Stille zit

Yoga te paard: stille zit

Fun

Yoga is een eeuwenoude manier om je lichaam, geest en ziel in balans te brengen. Het helpt je om soepel en ontspannen op je paard te zitten. 

Paardrij-instructrice Liesbeth Russel en yogalerares Cyrilla Ducarmon nemen je mee in de wereld van yoga en geven handige tips waarmee je zelf aan de slag kunt. 

Muisstil in het zadel

Veel mensen zijn zich ervan bewust dat ze niet mooi stil in het zadel zitten. Tegelijkertijd kent bijna iedereen ook wel iemand die muisstil te paard zit. Hoe komt het dat het sommige ruiters wél lukt? Het is niet zo dat deze ruiters steeds tegen zichzelf zeggen ‘zit nu stil’ want dat kun je wel honderd keer tegen jezelf zeggen, maar dat werkt niet. 

De reden is dat een stilzittende ruiter de bewegingen van het paard vlekkeloos kan volgen, zonder haperingen. Daar zijn twee dingen voor nodig: een nageeflijk paard en een ruiter die met ontspannen gewrichten de juiste aanspanning in zijn lichaam heeft. 

Met alleen maar ontspanning komen we er namelijk niet: zónder aanspanning van onze spieren zouden we als een marionettenpoppetje in elkaar storten.