Nynke en Pasador
Nynke en Pasador

Nynke van der Horn neemt filmpaard Pasador mee naar huis

Nieuws

Meewerken aan een grote filmproductie te paard, dat klinkt als een droom, toch? Maar wat als je het paard waarmee je hebt samengewerkt kunt kopen en mee naar huis mag nemen?! Dat overkwam Nynke van der Horn. Zij heeft samen met het paard Pasador meegewerkt aan de nieuwe Dumbo live-action film van Disney, die uitkomt in 2019.


Nynke van der Horn heeft zes weken lang voor de nieuwe Disney film Dumbo in Engeland gewerkt als stuntruiter. Nynke werkt in Nederland en is mede-eigenaresse van zorgboerderij en stal De Flint, in Friesland. Wanneer er een filmopdracht op Nynke’s pad komt en haar werk het toelaat, neemt ze deze met beide handen aan, ook als ze daarvoor een stukje moet reizen.

Voor de film Dumbo hadden de paarden tijdelijke stallen op de filmset en Nynke zelf sliep in een hotel dicht bij de studio’s: de Cardington studio’s. “De amazones die door de selectie kwamen, werden gekoppeld aan een paard en ik werd gekoppeld aan Pasador. Ik kende hem al, omdat ik weleens paarden rijd en train op een filmstal in Engeland waar hij vandaan komt. Toen ik hem trainde, vond ik hem al een ontzettend fijn paard. Het was wel erg fijn dat ik Pasador kende, want het zijn over het algemeen toch paarden die je niet kent en waar je heel bijzondere dingen mee moet doen.”

Na het koppelen, trainden de twaalf amazones twee keer per dag. De eerste week bestond voornamelijk uit het repeteren van de scènes die ze moesten doen en daarna begonnen de opnames. “Met de groep amazones en witte paarden reden wij in de openingsshow - zonder zadel - en in de openingsparade. Hierin moesten we onszelf goed presenteren. We reden twee aan twee, achter elkaar aan, alles moest gelijk en dat dan zo mooi mogelijk. Het was een heel grote ervaring. Ze zeggen altijd ‘De magie van Disney’, maar dat is het ook wel echt hoor. Het was allemaal zo goed geregeld.”

Angst overwinnen


Nynke vond het meewerken aan deze film best spannend, ondanks dat ze het onwijs leuk vond en al vrij lang met paarden werkt. “Je bent daar op een filmset en dan ligt er echt wel een hele druk op je schouders. Het is namelijk Disney en je werkt dan voor grote producers, stuntcoördinatoren en regisseur Tim Burton. Dus er mag gewoon niets misgaan.”

“Daarnaast moesten we zonder zadel rijden. Dit doe ik wel vaker, maar nu moest het met een vrij onbekend paard op een grote, indrukwekkende filmset. En dat vond ik wel spannend, maar het is heel goed gegaan. Wat Pasador eng vond, vond ik niet eng en wat ik eng vond, vond hij niet eng. Hierin hebben we elkaar enorm ondersteund. Dus dit avontuur hebben we echt samen overwonnen. Nu we dit samen hebben gedaan, denk ik dat we alles wel aankunnen.”

Pasador mag mee naar huis!


Het was voor Nynke niet de eerste keer dat ze meewerkte aan een grote filmproductie. Zo heeft ze ook als groom gewerkt in de films  ‘Beauty and the Beast’, ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ en ‘The Huntsman: Winter’s War’, waarvoor ze ook te paard heeft gefigureerd. Ze kent de mensen in dit wereldje dus al wat langer, voornamelijk de stal met paarden die specifiek voor deze films wordt gebruikt.

“Ik ‘werk’ als het ware op oproepbasis voor hen en heb eens een paard aan ze verkocht. Toen had ik gezegd dat wanneer ze een keer een filmpaard te koop hadden, dat ik me aanbevolen hield. Dit was echter niet mogelijk, want ze verkopen geen paarden. Je weet namelijk nooit wanneer je ze weer nodig hebt. Maar toch gebeurde het.”

“De eigenaren van de stal zagen dat ik enorm veel lol had met Pasador op de filmset. Ze realiseerden zich dat het een onwijs goed paard is, maar dat hij veel te weinig wordt gebruikt. En zodoende kwamen ze bij mij om te melden dat hij te koop stond. We werden het meteen eens over de prijs. Ze waren ervan overtuigd dat hij bij mij thuis veel meer aandacht zou krijgen. Ze kennen me natuurlijk al langer en weten wat ik doe met paarden. We hebben thuis een zorgboerderij waar we werken met mensen met een verstandelijke beperking. Dus de paarden krijgen hier genoeg aandacht. Dit krijgen de filmpaarden echter niet wanneer ze in de wei staan totdat ze weer in een film mogen spelen.”

Terugtocht


Nynke is na haar avontuur met een camper, waarmee ze naar Engeland is gereden, weer naar huis in Friesland gegaan. Pasador daarentegen ging met een vervoersbedrijf mee. “Deze heb ik benaderd en ze brachten hem twee weken nadat ik thuis was naar mij toe. Ze wachten namelijk totdat er meer paarden zijn die vanuit Engeland deze kant op moeten komen. De reis zelf duurde drie dagen voor Pasador.” Het was natuurlijk een lange reis, maar deze verliep goed voor het paard. “Hij kwam uit de vrachtwagen, keek rond en dacht: nou breng me maar naar de stal, dan kan ik eten. Bovendien is Pasador wel wat gewend wat reizen betreft. Zo is hij voor filmopdrachten ook in Rome, voor de film ‘Ben Hur’, en Schotland, voor de serie ‘Outlander’, geweest.

Weer aan de slag


Inmiddels is Pasador alweer druk bezig met filmopnames voor de Nederlandse film ‘Redbad’. “Dat Pasador weer aan een film meewerkt, was wel het laatste dat ik verwacht nu hij hier in Nederland is. Toen ik net terug uit Engeland kwam, kreeg ik een mailtje waarin stond dat ze met spoed paarden zochten om te filmen. De locatie was erg dichtbij, dus ik reageerde. We konden erheen en eenmaal daar raakte ik aan de praat met degene die de stuntpaarden levert en rijdt. Hij vond het wel handig toen hij erachter kwam dat Pasador een filmpaard is en dat hij op commando kan liggen. Hij vroeg meteen om mijn nummer. Niet veel later belden ze en werd Pasador getest of hij een bepaalde scene kon doen, waarna hij voor een week op Ameland aan de film heeft meegewerkt. Inmiddels werken hij, mijn man en ik nog steeds mee aan de film in België en Eindhoven.”



In de toekomst gaat Nynke meer dressuurmatig rijden met Pasador om vervolgens in de wedstrijden te kunnen starten. Daarnaast wil ze buitenrijden, meer vrijheidsdressuur gaan doen en hem laten werken met de cliënten op de zorgboerderij. En wie weet komt er nog wel een keer een film op zijn pad. Hij hoeft zich dus in ieder geval niet te vervelen.







Bron: Bitmagazine.nl
0NNLMF
Nynke en Pasador 2