Eventing, Ezel
Eventing, Ezel

Eventing met een ezel

Nieuws

De 17-jarige Ryan Hall uit Texas is gek op paarden en rijdt eventing. Dit doet ze echter niet alleen met haar paarden. Vijf jaar geleden kreeg ze een ezelmerrie genaamd KitKat en ook de ezel heeft ze leren springen.


“We hebben KitKat gekocht omdat ik destijds een paard had dat te gehecht raakte aan andere paarden, ik kon hem daardoor niet goed rijden. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een ezel als vriendje. Uiteindelijk vonden we iemand die een hele kudde ongetemde ezels had, en daar zagen we KitKat.”


Wild


“Toen KitKat bij ons kwam, was ze dus nog wild. Ik heb haar alles moeten leren. Rond 2014 kon ik goed met haar overweg en toen zijn we begonnen met ‘eventing op de grond’. Dat is eigenlijk gewoon eventing aan de hand. Ik liep dus met haar aan de hand en zo sprongen we over hindernissen. In 2015 werd ze voor het eerst een paar keer gereden, maar daar zijn we niet echt mee doorgegaan. Pas in 2017 hebben we dat echt weer serieus opgepakt.

Niet te vergelijken


“Het rijden van een ezel is echt in alle opzichten anders dan het rijden van een paard. Je kunt het eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Ezels zijn echt lastig te rijden, ze zijn namelijk veel koppiger en ze bewegen heel anders dan een paard. Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze een ezel willen om op te rijden, maar ik vind echt dat je daar goed over na moet denken. Je kunt een ezel niet trainen op dezelfde manier als je een paard traint Ze zijn gewoon echt niet makkelijk. Desalniettemin ben ik enorm gelukkig met KitKat. Ze is erg lastig om te rijden, maar ze is het ook helemaal waard.”

Who wants more KitKat post? Tag a friend who may not know KitKat 😉


Een bericht gedeeld door KitKat Is Not A Guy (@eventingmydonkey) op

Te groot


“Ik word helaas al wat ouder en daarmee natuurlijk ook langer. Daarom rijd ik zelf bijna niet meer op KitKat. Mijn lengte en gewicht zorgen ervoor dat dat niet zo goed meer gaat. Daarom is er nu een jongere jongen die op haar komt rijden. Ik merk namelijk dat ze het enorm leuk vind om gereden te worden.”

Balken


“Ik ben echt enorm gehecht aan KitKat, we zijn heel erg close. Ze betekent gewoon alles voor mij. Ik heb op een paar verschillende stallen gewerkt en toen kon ze helaas niet altijd met mij mee, omdat ze het niet heel prettig vindt om vervoerd te worden. Toen ik naar Oklahoma moest om daar op een stal te gaan werken, leek ze wel te voelen dat ik erg ver weg ging en liep ze braaf de trailer op.”
“Ik kan merken dat KitKat ook heel erg op mij gesteld is. Elke keer als ik buiten het huis kom, begint ze te balken en te roepen. Dan wil ze dat ik naar haar toe kom om haar aandacht te geven.”

kitty ❤️


Een bericht gedeeld door KitKat Is Not A Guy (@eventingmydonkey) op

Harnachement voor een ezel


“Het vinden van goed harnachement was nog wel een uitdaging, al had ik dat natuurlijk kunnen verwachten. Het hoofdstel was het makkelijkste, dat kon ik gewoon online vinden en dat past perfect.”

“Ik had nog een klein zadel liggen, van een pony die ik vroeger had. Dat zadel heb ik eerst voor haar gebruikt. Dat paste echter niet perfect en toen heb ik een zadel op maat laten maken voor KitKat. Een paardenzadel op een ezel gaat eigenlijk niet, omdat de bouw van een ezel heel erg veel verschilt met dat van een paard. Nu heeft KitKat een zadel dat haar perfect past en waar ze vrij onder kan bewegen.”

“Ik krijg altijd enorm veel vragen naar waar ik mijn oornetje vandaan heb. Je kunt je voorstellen dat de oren van KitKat wat groter zijn dan die van een normaal paard. Daarom heb ik het oornetje speciaal voor haar laten maken.”

kitty being perfect as normal QOTD: how did you find my account


Een bericht gedeeld door KitKat Is Not A Guy (@eventingmydonkey) op

Online


“Ik heb een Instagramaccount genaamd @eventingmydonkey daar plaats ik foto’s van mijn paarden - maar vooral veel foto’s van KitKat - op. Daar komen ook wel vaak negatieve reacties op. Ik ben dus al wat lang voor haar en vaak krijg ik reacties als ‘je hoort niet op een ezel te rijden’ of ‘Dit is dierenmishandeling, je bent veel te groot en te zwaar voor die ezel’. Meestal verwijder ik die reacties gewoon en doe ik er verder niks mee.”

“Ik heb echter ook een hele hoop mensen die ik mijn ‘minions’ noem. Zij staan altijd voor me op en nog voor ik de kans krijg om het bericht te verwijderen, komen er al reacties op die negatieve opmerkingen binnen. Dan leggen ze uit dat je gewoon prima op een ezel kunt rijden en dat een ezel echt niks doet waar hij geen zin in heeft. Dat klopt ook. Ik weet honderd procent zeker dat als KitKat niet zou willen dat ik op haar rijd, ze me niet op haar rug zou laten. Zo zijn ezels nou eenmaal: als ze iets niet willen, dan gebeurt het niet!”
Eventing, Ezel
Eventing, Ezel