Gwenda Melssen
Gwenda Melssen

Handige tips voor iedereen die wil ondernemen in de paardenbranche

Nieuws

Voor jezelf beginnen als instructrice, paardenfotograaf of paardenfysiotherapeut: het is heerlijk als je van je passie een serieus bedrijf kunt maken. Maar, waar we vaak niet bij stil staan, is dat ondernemen zeker geen eitje is. Weten we eigenlijk wel waar we aan beginnen?


Van een inschrijving bij de KVK tot het vaststellen van je tarieven; een goede voorbereiding is zeker het halve werk! Ook Gwenda Melssen benadrukt dat. Met haar bedrijf My Equine Business coacht ze ondernemers in de paardenwereld, en met succes! Gwenda deelt haar belangrijkste tips met ons.

Ondernemen in de paardenbranche waar moet je aan denken?


Is een inschrijving bij Kamer van Koophandel (KvK) echt nodig?

“Ja, dat is zeker nodig! Sterker nog, het is één van de allerbelangrijkste stappen voor jezelf én voor je klanten. Het laat namelijk zien dat het geen gehobby meer is, maar dat jij jezelf en je ambities echt serieus neemt. Op het moment dat jij jezelf als professional gaat zien, dan is het voor jouw doelgroep ook veel duidelijk en geloofwaardiger om jou als professional te zien en bij je af te nemen.”

Heb je verzekeringen en opleidingen nodig?

“Jazeker. Verzekeringen zijn vaak een heel onbekend gebied voor veel beginnende ondernemers. Soms weerhoudt dit onzekerheid omtrent dit onderwerp hen er zelfs van om überhaupt een eigen bedrijf te beginnen. Maar maak je geen zorgen, er zijn één miljoen zelfstandig ondernemers in Nederland, dus jij kunt dit ook! Om ondernemer te worden, heb je geen opleiding nodig. Iedereen kan ondernemer worden. Hóe leuk is dat! Wanneer je een specialistisch beroep uitoefent (bijvoorbeeld als dierenarts, paardenfysio of paardentandarts) dan is het zeker noodzakelijk om een diploma hiervoor te behalen. Uiteraard wil je ook graag een diploma hiervoor halen, je wilt tenslotte niets liever dan jouw klanten zo goed mogelijk helpen.”

Welke prijzen vraag je?

“Grow as you go! Voor iedere fase in het ondernemerschap geldt weer een ander verdienmodel, die op dat moment je naar het volgende level kan brengen. Veel ondernemers beginnen met het vragen van een uurtarief. Ga voor een tarief waar jij je prima bij voelt en wat je uit durft te spreken als iemand er om vraagt. Je zult zien dat wanneer je business groeit, je op een gegeven moment geen ruimte meer hebt voor nieuwe klanten en je dus niet verder kunt groeien. Dan wordt het tijd om je prijzen te verhogen of voor een ander verdienmodel te kiezen. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden, zowel offline als online.”

Hoe kom je aan nieuwe klanten?

“Marketing! Ik zie veel ondernemers die een website online zetten en af en toe iets op Facebook plaatsen en denken daarmee voldoende te doen om genoeg klanten aan te trekken. Meestal is dit niet het geval. Nieuwe klanten krijg je door veel aan marketing te doen, in contact te zijn met je doelgroep en je te focussen op je van nog grotere waarde voor hen kunt zijn.”

Welke tip wil je nog graag delen?

“Het is voor iedereen – ja, echt voor iedereen – mogelijk om een succesvol bedrijf te creëren in de paardenbranche. Je hoeft hiervoor geen rijke vent te trouwen of een flinke sponsor te vinden. Ik geloofde het al, maar heb het afgelopen jaar met zoveel klanten mogen ervaren. Als het jouw grote droom is om van jouw passie voor paarden je werk te maken: ga ervoor!”

[caption id=”attachment_94513” align=”alignright” width=”300”] Foto van Iris van Meijl - Marly Verbakel Fotografie[/caption]

Succesvol ondernemer in de paardenwereld: Iris van Meijl


Paardenfotograaf Iris van Meijl is succesvol ondernemer in de paardenwereld en wordt door Gwenda gecoacht. Ze begon als hobbyfotograaf en leerde het fotograferen bij een vriendin, die op hoog niveau reed. Iris: “Deze foto’s gebruikte ik weer om tekeningen en schilderijen te maken. Anderen zagen de foto’s en tekeningen die ik had gemaakt voorbijkomen op Facebook en ik kreeg steeds meer aanvragen van bekenden. Dit rook naar meer en ik wilde graag geld gaan vragen voor mijn diensten.”

Dat ging in het begin niet zonder slag of stoot, vertelt Iris. “De aanvragen vielen tegen. Ook zag ik naast mij vele andere hobbymatige fotografen gratis foto’s maken, waardoor het voor mij leek alsof ik nooit voldoende geld ermee zou kunnen verdienen. Met al deze vragen kwam ik bij Gwenda terecht. Tijdens ons gesprek werd me steeds meer duidelijk dat ik mijn eigen mindset moest veranderen om een echt bedrijf te kunnen worden. Ik zag mezelf namelijk als een hobbyist, maar moest mezelf meer gaan zien als professional, om er zo ook een te kunnen worden. Dit hield in dat ik me in moest schrijven bij de Kamer van Koophandel, volwaardige tarieven moest gaan vragen voor mijn diensten en mezelf moest gaan specialiseren. Wanneer je namelijk zegt dat je goed in drie dingen bent, dan ziet men jou niet als de expert. Ik heb daarom gekozen om me volledig te richten op de fotografie en hier ook mijn doelen op te baseren. Mijn hoofddoel is en was om de beste paardenfotograaf te worden en om van mijn onderneming financieel te kunnen leven. Ik ben nu precies één jaar verder en werk ruim 40 uur per week aan mijn onderneming. Ik ben drukker dan ooit! Wat mij het meest geholpen heeft, is om mijzelf en mijn bedrijf serieus te nemen. Ik stel continu doelen en ga na hoe ik deze kan behalen, om er zo met volle honderd procent voor te gaan.”

Een laatste tip van Iris voor iedereen die voor zichzelf wil starten in de paardenwereld? “Durf te dromen en probeer je dromen ook te verwezenlijken. Blijf jezelf altijd ontwikkelen en leer jezelf aan om met kritiek om te gaan.”
Vond jij deze tips handig? Laat een reactie achter!
Iris van Meijl - tips ondernemen