Dekens
Dekens

Paardendekens wassen, de meest handige tips op rij

Nieuws

En ineens staat het voorjaar letterlijk voor de deur. Tijd voor lentekriebels. Bij sommige paarden en pony’s letterlijk, want ook het verharen is al flink op gang gekomen. Hoog tijd voor het schoonwassen en naar zolder brengen van de paardendekens dus. Lees hieronder handige tips voor het zo vlot mogelijk schoonmaken van paardendekens.


De basis: Haren verwijderen


De eerste stap in het succesvol reinigen van paardendekens is het verwijderen van de paardenharen uit de onderzijde van je deken. Hoe doe je dat het snelst? De volgende suggesties gaan je helpen:


 • Klop de deken eerst samen met iemand anders goed uit.

 • Haal een kunststof wonderborstel tegen pluizen en haren bij bijvoorbeeld een huishoudzaak.

 • Ga aan de slag met de stofzuiger of een compressor op de hoogste stand.

 • Veeg met een plastic (verf)handschoen over de deken, door het statisch worden van de handschoen neem je veel haren mee.

 • Hetzelfde geldt voor een vochtige hand en/of handschoen. Er blijven verbazingwekkend veel haren aan plakken.

 • Koop een rol extra breed plakband en haal steeds een stuk hiervan over de haren op de deken heen. Deze methode is een beetje bewerkelijk, maar wel bijzonder effectief.

Het wassen zelf


Als je zoveel mogelijk haren van de deken verwijderd hebt, dan is het tijd voor de volgende stap, het wassen zelf. Er zijn tal van mogelijkheden voor het schoonwassen van dekens. Denk aan:


 • Een speciekuip of een oude badkuip vol met (liefst warm) water. Sop je deken in met een wasmiddel en was hem met de hand. Eventueel met behulp van een bezem. Goed voor je deken, goed voor je spierballen. Regelmatig water verversen en goed naspoelen in schoon water is een must.

 • Leg je deken op de grond of hang hem over een hek, sop hem in en spoel na met een hogedrukreiniger. Wel even checken of de stof en de stiksels van je deken (nog) bestand zijn tegen een hogedrukstraal.

 • Een oude wasmachine in de schuur of op stal te plaatsen. Kies dan voor een wasmachine met een grote deuropening en een vulgewicht van minimaal 8 à 10kg.

 • Schakel een gespecialiseerde wasservice voor paardendekens in. Sommigen halen je dekens aan huis af en brengen ze een paar dagen later keurig schoon weer bij je retour.

 • Geef je dekens af bij een ruitersportzaak die het reinigen voor je regelt. Kost je ook wel een paar dagen, maar zelf wegbrengen is vaak net iets goedkoper dan thuis op laten halen.

 • Ga met je deken(s) naar een tankstation waar industriële wasmachines staan. Die zijn speciaal gemaakt voor grote en zware was. Een wasbeurt duurt zo’n 30-40 minuten. Bij de meeste wasinstallaties is ook een droger aanwezig.

 • Drogen van de deken? In de grote droger bij het tankstation. Of de was service regelt het voor je. Was je de deken thuis? In de meeste thuisdrogers past de deken niet goed. Hang de deken dan het liefst over een waslijn in een verwarmde ruimte. Anders drogen in de buitenlucht, op een dag met een lekker frisse lentebries in de lucht.

Het schoonmaken van de wasmachine


De bovenstaande tips waren allemaal gericht op het reinigen van je deken. Maar, hoe zit het met de wasmachines zelf? Iedereen die er wel eens een deken ingestopt heeft weet wat na afloop de gevolgen zijn: haren tot in elke voeg, spleet, kier en porie van de machine. Hoe krijg je die er ooit weer uit? Probeer het volgende eens:


 • Draai na het wassen van je deken een wasbeurt met de machine op 95 graden. Liefst helemaal zonder was erin en als je dat zonde vindt, doe er dan wat poetslappen of poetsdoeken zonder haren of zo in. Haren na afloop nog niet weg? Herhaal de lege wasbeurt of gebruik het speciale spoelprogramma van de machine.

 • Maak na die wasbeurt ook het zeefje onderin de machine schoon, dat voorkomt vroegtijdig kapotgaan en/of wateroverlast door overstromingen.

 • Geen zin in naspoelbeurten? Laat de machine van binnen helemaal drogen. Desnoods met de föhn en ga er daarna nog even goed doorheen met de stofzuiger.

Wel of geen deken?


Heb je zelf nog ideale tips voor het wassen en drogen van dekens? Laat het ons in een reactie op Facebook weten! Meer info over het onderhoud van paardendekens? Lees het in dit Bit artikel over het onderhoud van paardendekens.


En bedenk ook eens of je paard wel echt een deken nodig had afgelopen winter. Of heb je de deken eigenlijk alleen maar uit gewoonte opgedaan? Soms blijkt het met wat aanpassingen in de huisvesting of manier of het tijdstip van trainen ook prima mogelijk om je viervoeter zonder dek gezond en fit te houden.


Dat scheelt je dan tenminste heel wat gedoe in het voorjaar. En zonder al dat wassen en wisselen hou je ook nog eens veel meer over voor een lekker extra buitenritje in de zon….


Bron: Bitmagazine.nl