180226060_ABFweb
180226060_ABFweb

Ruim je paardenspullen op zoals Marie Kondo

Fun Hanarchement Opvallend

Geef het mooie weer je voorjaarssschoonmaak-kriebels? Ruim je paardenspullen op zoals Marie Kondo. We weten allemaal dat paardenmensen hun tijd spenderen natuurlijk het liefste spenderen op stal, maar ook wij zijn zo af en toe te vangen voor een avondje Netflix. Misschien heb je tijdens het zoeken naar een leuke film om te kijken de hitserie ‘Tidying Up With Marie Kondo’ voorbij zien komen. De Japanse is een expert in… opruimen. En geloof het of niet: haar gouden opruimregels zijn ook perfect toepasbaar op stal!


Opruimregels

Marie ruimt op volgens een vaste methode: ze ruimt op per categorie. Kleding is als eerste aan de orde, dan papierwerk, dan allerhande spulletjes en als laatste de items met sentimentele waarde. Haar opruimregels zijn simpel:
  1. Geef jezelf volledig over aan het opruimen. Marie doet niet aan een ‘beetje’ opruimen: het is alles of niets!
  2. Visualiseer je einddoel. Ook jouw zadelkamer kan er Instagram-waardig uit zien, echt waar.
  3. Begin met het wegdoen van spullen die je echt niet nodig hebt. Durf afscheid te nemen.
  4. Ruim op per categorie, niet per plek. Je dekens beperken zich namelijk niet tot de zadelkamer, er hangt er ook nog eentje over de staldeur en er liggen er vast ook nog een paar op zolder.
  5. Alles op stal moet je vreugde brengen. Als je twijfelt of je een item moet houden, vraag je dan af of het je gelukkig maakt. Hou vast, voel en bedenk: word ik hier gelukkig van? Is het antwoord ‘nee’? Dan gaat het item weg. Voel je vrij om deze regel ook toe te passen op je stronteigenwijze Shetlander… ;)

Aan de slag

Marie begint met het uitsorteren van kleding. Misschien heb jij ook wel net iets meer rijbroeken in je kast liggen dan technisch gezien nodig: sorteer ze uit en bewaar alleen wat je echt nodig hebt. Marie’s regel is simpel: heb je het kledingstuk één jaar niet aan gehad, dan kan het weg. Breng je kleding naar een inzamelpunt of kijk of je er misschien iemand anders blij mee kunt maken.
En die categorie ‘kleding’ is ook toepasbaar op je paard. Regendekens, winterdekens, staldekens, zweetdekens, uitrijdekens, vliegendekens: waarschijnlijk heeft jouw paard meer jassen dan jij zelf. Bewaar alleen de dekens die nog geheel waterdicht zijn en een goede pasvorm hebben.

Papierwerk

Het is misschien niet een categorie die je direct associeert met het opruimen van je paardenspullen, maar stiekem verzamel je met de jaren meer papierwerk dan je denkt. Dan hebben we het niet alleen over paardentijdschriften, maar ook over wedstrijdcoupons, bonnetjes en oude dierenartsrekeningen. Bewaar het belangrijkste papierwerk in een opbergmap (of scan het in) en gooi de rest weg.

‘Allerhande’

Deze categorie is nogal lastig. Op stal heb je veel, heel veel items die in die categorie vallen. Maar goed, ook dat valt te categoriseren. Dekjes bij de dekjes. Bandages, springschoenen en peesbeschermers kunnen samen in één bak. Alle smeersels, crèmepjes en sprays kunnen op dezelfde plank. Bitten, losse teugels en neusriemen kunnen mooi in dezelfde doos. Maar, vergeet niet: heb je een item een jaar lang niet gebruikt, dan moet het weg!

Sentimentele waarde

Misschien heb je wel eens een fleecedeken gewonnen op wedstrijd, ligt er in je zadelkamer nog een oud zadeldekje met de geborduurde naam van je vroegere pony of heb je ergens nog een dressuurcoupon met een tien voor de uitgestrekte draf rondslingeren: allemaal items met een sentimentele waarde. Deze categorie is lastig om uit te sorteren, maar toch erg belangrijk. Misschien helpt het je om te bedenken dat je paardenspullen bovenal functioneel moet zijn. Het is leuk om zadeldekjes te hebben in tien kleuren, maar uiteindelijk merk je dat je dat ene ademende dekje met die fijne pasvorm het liefste gebruikt. Bewaar alleen de items die je paard blij maken: hij hecht meer waarde aan een goed passend zadel, een fijn hoofdstel en een prettige singel dan een glinsterende frontriem en een kek zadeldekje.
Natuurlijk hoef je de spulletjes van sentimentele waarde niet meteen weg te gooien, maar geef ze een functie. Zoek bijvoorbeeld naar leuke DIY’s voor je oude hoefijzers en rozetten!
Bron: Noelle Floyd