HH Highliner
HH Highliner

Lekker op stal met een Highliner - winnaar deken!

Nieuws

Wat heeft een paardendeken met mode te maken en wat zijn de overeenkomsten tussen een Highliner staldeken en een poloshirt? Armando Jansen, eigenaar en ontwerper bij ruitersportmerk Harry’s Horse, heeft de antwoorden. Over een lichtelijk eigenwijs familiebedrijf en één van de populairste paardendekens die er op de markt zijn. En... Bit mag ook een Highliner Camo weggeven, lees snel verder wie er gewonnen heeft.


Eerst een stukje geschiedenis. In 1974 zag een nieuw ruitersportbedrijf het levenslicht. Het kreeg de naam Harry’s Horse. De oprichter, je raadt het al, heet Harry. Deze Harry Jansen is de vader van huidige directeur Armando Jansen. Harry’s Horse is een echt familiebedrijf, waar mensen werken die praktisch allemaal gek zijn van paarden en een hecht team vormen. Een team dat graag alles zelf doet en de zaken in eigen hand houdt. Of het nu gaat om de inkoop, verkoop, marketing of het ontwerpen van ruitersportartikelen: tot aan de kleurtjes aan toe blijft Harry’s Horse baas in eigen huis.

V-vormig kraagje


Lichtelijk eigenwijs is die aanpak misschien wel, beaamt Armando Jansen, maar tot nu toe werkt het prima. Harry’s Horse is een sterk merk met producten met goede prijs/kwaliteitverhouding en dat moet zo blijven. Eén van de absolute toppers uit de collectie is de Highliner staldeken. Armando stond zelf aan de basis van dit bijna iconische ontwerp, dat in 1995 het levenslicht zag. “Ik werkte al in het familiebedrijf en als ondernemer ben ik altijd op zoek naar verbetering op alle vlakken. Het idee voor de Highliner was eigenlijk heel simpel. Ik zag veel paarden met staldekens op die een beroerde pasvorm hadden. Met name bij het eten en bewegen hadden deze dekens weinig ruimte bij de borst. Toen heb ik het model van een poloshirt – met een opstaand kraagje en een v-hals met knoopjes – vertaald naar een paardendeken. Door de hogere, opstaande kraag aan de Highliner en de V-vormige, lagere borstsluiting heeft het paard veel meer ruimte op de borst. Bovendien ligt de hoge kraag van de deken over de schoft heen, zodat het niet schuurt. Het werkt, want de deken is erg populair, we verkopen er duizenden per jaar. Ik kan wel zeggen dat de Highliner de standaard is in staldekenland.”

Modebewust


Dat de deken, naast de fijne voorkant, verder ook een goede pasvorm heeft, draagt bij aan het succes. “Dat krijgen we ook veel terug van klanten, dat de deken zo goed blijft liggen op het paard.” Bijkomend voordeel, zeker voor modebewuste paardenliefhebbers, is dat de deken verkrijgbaar is in verschillende kleurtjes. “De deken is er in standaardkleuren, in enkele kleur, maar ook in duokleuren. Vaak krijgt de opstaande hals dan een ander kleurtje, die leent zich daar heel goed voor. En dan zijn er natuurlijk nog de specials. Die heeft meestal een speciale print, camouflage bijvoorbeeld. De nieuwe special voor deze winter heet de Camo en is uitgevoerd in een soort honingraatvormig blauw camouflagemotief. De stof is ook zwaarder uitgevoerd dan bij de gewone Highliner.”

Hoe komt een nieuwe kleur als de Camo tot stand? Ontwerpt Armando het motiefje zelf? “Meestal wel, het motief en de kleuren moeten natuurlijk ook passen in de rest van de collectie. Wel krijgen we altijd stalenboeken met stoffen opgestuurd van de grote textielfabrieken. Zij volgen weer de trends in de mode, dus zo weten wij ook precies wat er speelt en hip wordt. Stoffen die geschikt zijn voor paardendekens worden ook vaak voor koffers en rugtassen gebruikt. Ook daarbij zijn sterkte, slijtvastheid en soms waterdichtheid van toepassing.”

Ademen op stal


De Highliner is niet waterdicht en dat is met een goede reden, aldus Armando. “Het is een staldeken, die moet kunnen ademen. Het is niet goed om een paard met een waterdichte deken op stal te zetten, want die dekens met een coating zijn zo gemaakt dat een paard er buiten comfortabel onder staat. Binnen, in een stal die warmer is dan buiten, is zo’n deken veel te warm. Je draagt zelf je dikke winterjas toch ook niet binnen?”
Toch heeft het bedrijf wel geprobeerd om de Highliner in waterdichte uitvoering – dus voor buiten – te maken. “Helaas is dit nog niet gelukt. De kracht van de deken is juist de goede pasvorm. Deze komt doordat er op strategische plekken naden zitten. Een outdoordeken moet echter naadloos zijn. Zonder naden kunnen we die pasvorm van de Highliner niet benaderen.” Een tip zou kunnen zijn om een 0-grams regendeken over de Highliner te gooien als het paard naar buiten gaat.

Naast de goede pasvorm is de Highliner ook duurzaam. Dat komt door het hoge niveau van afwerking, de sterke naden en de sterke sluitingen, aldus Armando. “Het is een wat duurdere deken, juist omdat hij van hoge kwaliteit is. Natuurlijk kan het altijd goedkoper, maar bij de Highliner doen we geen concessies. De deken is goed zoals hij is. Niet voor niets is het model in bijna 25 jaar niets veranderd. De deken is alleen op details gewijzigd: een ander, moderner productieproces, nieuwe stoffen, sterkere naden of sluitingen.”

Winnaar


Bit mocht zo’n stoere Highliner Camo weggeven. Er kwamen superveel mailtjes binnen, maar Merel Tolkamp wint de deken voor haar ruin Lennox. Gefeliciteerd met deze extra staldeken!